ΚΟΣΜΟΣ

Σνόουντεν: Δεν συνεργάστηκα ποτέ με την Independent

Σνόουντεν: Δεν συνεργάστηκα ποτέ με την Independent

Την άμεση αντίδραση του Αμερικανού πρώην πράκτορα της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, προκάλεσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, η οποία υποστηρίζει ότι ο Σνόουντεν της παρέδωσε απόρρητα έγγραφα στα οποία φαίνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία διαχειρίζεται μυστικό σταθμό τηλεπαρακολουθήσεων στη Μέση Ανατολή και μοιράζεται τα στοιχεία με την CIA των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός φυγάς, που αποκάλυψε το σκάνδαλο των Αμερικανικών παρακολουθήσεων μέσω της Gurdian, έστειλε επιστολή στην εφημερίδα όπου ξεκαθαρίζει ότι "ουδέποτε μίλησε, συνεργάστηκε ή απέστειλε απόρρητες πληροφορίες στην Independent" και κατηγορεί την Βρετανική κυβέρνηση ότι, "σκοπίμως, η ίδια διαρρέει πληροφορίες για τον ίδιο της τον εαυτό".

Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν προκάλεσαν αμηχανία στις κυβερνήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ, αφού εξέθεσαν το εύρος των προγραμμάτων παρακολούθησης που έχουν θέσει σε εφαρμογή. Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον διατείνονται ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών τους επιχειρούν εντός του πλαισίου της νομιμότητας και ότι οι διαρροές αυτές πλήττουν την ασφάλεια των πολιτών τους.

"Φαίνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι αποκαλύψεις της Guardian και της Washington Post είναι επιβλαβής για το δημόσιο συμφέρον, και το κάνουν με την εκ προθέσεως διαρροή επιβλαβών πληροφοριών στην Independent και αποδίδοντάς τες μάλιστα σε άλλους.

Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση να γνωστοποιεί πληροφορίες που,όταν το κάνει ένας ιδιώτης, το χαρακτηρίζουν εγκληματική πράξη" τονίζει χαρακτηριστικά ο Σνόουντεν στην επιστολή του.