ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Συρίας: Οι τρομοκράτες θα πλήξουν την Ευρώπη με χημικά

ΥΠΕΞ Συρίας: Οι τρομοκράτες θα πλήξουν την Ευρώπη με χημικά

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάιζαλ Μοκντάντ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία βοήθησαν «τρομοκράτες» να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα στη Συρία και ότι αυτές οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις θα χρησιμοποιήσουν σύντομα τα όπλα αυτά εναντίον της Ευρώπης.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έξω από το ξενοδοχείο «Φορ Σίζονς» στη Δαμασκό, ο Φάιζαλ Μοκντάντ δήλωσε πως παρουσίασε στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα στοιχεία ότι «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» χρησιμοποίησαν αέριο σαρίν σε όλους τους τόπους των φερόμενων επιθέσεων.

«Επαναλαμβάνουμε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι αυτές που χρησιμοποίησαν (χημικά όπλα) με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας και αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε. «Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα χημικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν σύντομα από τις ίδιες οργανώσεις εναντίον του λαού της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως το Ισραήλ αναπτύσσει προληπτικά το σύνολο της πυραυλικής άμυνάς του εναντίον ενδεχόμενων συριακών επιθέσεων αντιποίνων σε περίπτωση που δυτικές δυνάμεις πραγματοποιήσουν πλήγματα εναντίον της Συρίας.

Ο ραδιοσταθμός δεν έκανε γνωστό πόσες αντιπυραυλικές συστοιχίες έχουν αναπτυχθεί. Οι συστοιχίες αυτές περιλαμβάνουν τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς Σιδερένιος Θόλος, τους μεσαίου βεληνεκούς Πάτριοτ και τους μεγάλου βεληνεκούς Άροου ΙΙ.

Στο μεταξύ, περίπου 10.000 Σύροι διέσχισαν το τελευταίο 24ωρο τα σύνορα με το Λίβανο εξαιτίας των ανησυχιών ότι επίκεινται δυτικά πλήγματα εναντίον της χώρας τους, έκανε γνωστό στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας λιβανέζος συνοριακός φρουρός.

«Ήταν κυρίως άμαχοι —γυναίκες και παιδιά— που έρχονταν από διάφορες περιφέρειες της Δαμασκού», πρόσθεσε ο φρουρός.

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ: Σε κατάσταση υψίστου συναγερμού

Μόσχα: Πρόωρη η συζήτηση για τη Συρία στο ΣΑ του ΟΗΕ

Συρία: Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ βρήκαν ίχνη «χημικής ουσίας»

Σκληρό μήνυμα στον Άσαντ με επιχείρηση-αστραπή προετοιμάζουν οι ΗΠΑ