ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι Ρώσοι φεύγουν από τη βάση της Ταρτούς

Συρία: Οι Ρώσοι φεύγουν από τη βάση της Ταρτούς

Η Ρωσία ετοιμάζεται να απομακρύνει το προσωπικό της από τη ναυτική βάση που διαθέτει στην Ταρτούς της Συρίας, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί, ωστόσο αν είναι ακριβής τότε αντανακλά τις ανησυχίες που εκφράζονται για την ασφάλεια των ξένων υπηκόων στη Συρία καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη επέμβαση, μετά την καταγγελία ότι το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον αμάχων.

Οι λιτά επανδρωμένες και εξοπλισμένες εγκαταστάσεις που διαθέτει η Ρωσία στο λιμάνι της Ταρτούς είναι η μοναδική στρατιωτική βάση που διαθέτει η Μόσχα εκτός των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο ρόλος της βάσης είναι να επιδιορθώνει και να εφοδιάζει τα ρωσικά πολεμικά σκάφη που πλέουν στη Μεσόγειο.

Επικαλούμενο μια πηγή την οποία δεν κατονομάζει, το πρακτορείο ανέφερε ότι το προσωπικό της βάσης έχει επιβιβαστεί στο πλοίο-συνεργείο που σταθμεύει εκεί και ότι ρωσικά πολεμικά πλοία θα το συνοδεύσουν κατά την αποχώρησή του.

Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα αποπλεύσει το σκάφος, ούτε πόσοι άνθρωποι επιβαίνουν σ' αυτό. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσία απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

Τον Ιούνιο, όταν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι το στρατιωτικό προσωπικό αποχώρησε από την Ταρτούς, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι κανείς δεν έφυγε και ότι οι εργαζόμενοι στη βάση είναι πολίτες και όχι στρατιωτικοί. Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πόσοι εργάζονται στη βάση αλλά στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για περίπου 100 τεχνικούς που εφοδιάζουν τα ρωσικά πολεμικά πλοία και κάνουν μικρές επιδιορθώσεις εφόσον χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Οι αντάρτες έριξαν πυραύλους στο κέντρο της Δαμασκού

ΥΠΕΞ Συρίας: Οι τρομοκράτες θα πλήξουν την Ευρώπη με χημικά

Ιράκ: Σε κατάσταση υψίστου συναγερμού

Μόσχα: Πρόωρη η συζήτηση για τη Συρία στο ΣΑ του ΟΗΕ

Συρία: Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ βρήκαν ίχνη «χημικής ουσίας»

Σκληρό μήνυμα στον Άσαντ με επιχείρηση-αστραπή προετοιμάζουν οι ΗΠΑ