ΚΟΣΜΟΣ

ΣΟΚ: Κινδυνεύει με μαστίγωμα επειδή...

ΣΟΚ: Κινδυνεύει με μαστίγωμα επειδή...

Η Amira Osman Hamed κινδυνεύει να καταδικαστεί σε... μαστίγωμα στις 19 Σεπτεμβρίου. Η ίδια λέει ότι είναι έτοιμη να υποστεί την τιμωρία αυτή, προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να... αφήνει το κεφάλι της ακάλυπτο.

Η 35χρονη γυναίκα από το Σουδάν δεν αποδέχεται τον αυστηρό νόμο που θέλει όλες τις γυναίκες να καλύπτουν το σώμα τους, και φυσικά το κεφάλι τους, με το χιτζάμπ.

Οργανώσεις που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στέκονται στο πλευρό της, ωστόσο η ίδια έχει κατηγορηθεί βάσει νόμου, ο οποίος απαγορεύει το «άσεμνο ντύσιμο».

«Θέλουν να μας κάνουν σαν τις γυναίκες των Ταλιμπάν» είπε η ίδια σε μια συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Amira επρόκειτο να επισκεφτεί ένα κυβερνητικό γραφείο στην περιοχή Jebel Aulia, έξω από το Χαρτούμ, στις 27 του περασμένου Αυγούστου, όταν τη σταμάτησε βίαια ένας αστυνομικός και τής είπε να καλύψει το κεφάλι της.

«Δεν είσαι από το Σουδάν. Ποια είναι η θρησκεία σου;» τής είπε και εκείνη απάντησε: «Είναι από το Σουδάν, είμαι μουσουλμάνα και δεν πρόκειται να καλύψω το κεφάλι μου».

Το 2009 η δημοσιογράφος Lubna Ahmed al-Hussein τράβηξε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών στο Σουδάν.

Η Lubna καταδικάστηκε σε πρόστιμο επειδή φορούσε... παντελόνι. Αρνήθηκε να το πληρώσει και τήν έκλεισαν στη φυλακή. Έμεινε πίσω από τα κάγκελα για μία ημέρα, μέχρι που η Ένωση Σουδανών Δημοσιογράφων πλήρωσε το πρόστιμο για λογαριασμό της.