ΚΟΣΜΟΣ

Costa Concordia: Δείτε live την επιχείρηση ανέλκυσης

Costa Concordia: Δείτε live την επιχείρηση ανέλκυσης

Μετά από ενάμιση χρόνο από την ημέρα που το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia που προσέκρουσε σε ύφαλο έξω από το νησί Τζίλιο στην Ιταλία, ξεκινά σήμερα η επιχείρηση ανέλκυσής του.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 9.00 (ώρα Ελλάδας), με δύο ώρες καθυστέρηση λόγω των κακών καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ειδικά συνεργεία έχουν τοποθετήσει γιγάντιες μεταλλικές αλυσίδες και σχοινιά στο σκάφος, το οποίο ζυγίζει περισσότερο από 114.000 τόνους και έχει το μέγεθος τριών γηπέδων ποδοσφαίρου.

Τους τελευταίους μήνες έγινε άντληση του μαζούτ μέσα από τις δεξαμενές καυσίμων του κρουαζιερόπλοιου και το Costa Concordia σταθεροποιήθηκε.

Η Titan Micoperi, η ιταλο-αμερικανική κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο της ανέλκυσης, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το κόστος της επιχείρησης θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 12 ώρες.

Στις 13 Ιανουαρίου του 2012 το κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε ύφαλο και μισοβυθίστηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 32 από τους 4.229 επιβάτες του. Ο κυβερνήτης του, Φραντσέσκο Σκετίνο κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σε μία δίκη που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Δείτε live την επιχείρηση ανέλκυσης:

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Αύριο η επιχείρηση ανέλκυσης του Costa Concordia

Συγκλονιστικές εικόνες του Costa Concordia πριν την ανέλκυση (vid)

Bίντεο: Ένας χρόνος από το ναυάγιο του Costa Concordia