ΚΟΣΜΟΣ

Εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Λουξεμβούργο

Εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Λουξεμβούργο

Τη δική της Επιτροπή Συντονισμού στο Λουξεμβούργο θα αποκτήσει σύντομα η Διεθνής Εταιρεία Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη, με μέλη της Έλληνες και Λουξεμβούργιους, που αγαπούν το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη κι επιθυμούν την προώθησή του στο Μεγάλο Δουκάτο.


Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη Γιώργος Στασινάκης, σε χθεσινή εκδήλωση, στο Λουξεμβούργο, με αφορμή τα 130 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη και 25 από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας.

Παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στο Λουξεμβούργο Θεόδωρου Γεωργακέλου, εκπαιδευτικών, μαθητών του Ευρωπαϊκού Σχολείου Λουξεμβούργου και φίλων του Έλληνα συγγραφέα, ο κ. Στασινάκης αναφέρθηκε στο έργο και τις δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Διεθνής Εταιρεία την τελευταία 25ετία, έχοντας πάνω από 5.000 μέλη σε 119 χώρες του κόσμου, στις οποίες πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη και το έργο του.

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση, η Yvette Renoux-Herbert, φίλη και παλιά συνεργάτις του Καζαντζάκη στην UNESCO μίλησε για τον Νίκο και την Ελένη Καζαντζάκη, όπως τους γνώρισε και μοιράστηκε με το κοινό τις μνήμες και τις εμπειρίες της από τη συνεργασία και τη μακρόχρονη φιλία της με το ζεύγος.

Επίσης, η Αθηνά Βουγιούκα, ειδικός στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, συγγραφέας και μεταφράστρια, παρουσίασε μια ανάλυση των αφηγηματικών χαρακτηριστικών στο έργο "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά", μέσα από την αντίθεση των δύο βασικών προσωπικοτήτων του έργου: του ελεύθερου, αμόρφωτου, παθιασμένου Ζορμπά και του διανοούμενου "αφεντικού", του αφηγητή του έργου.