ΚΟΣΜΟΣ

Στο επίκεντρο των βρετανικών ΜΜΕ η υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Στο επίκεντρο των βρετανικών ΜΜΕ η υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Εκτενή δημοσιεύματα και συνεχείς ανταποκρίσεις για τις συλλήψεις και τις απαγγελίες κατηγοριών στα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής φιλοξενούν κα σήμερα τα βρετανικά ΜΜΕ.

Ο βρετανικός Τύπος επικεντρώνεται κυρίως σε δηλώσεις τόσο των συλληφθέντων όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ έμφαση δίνεται στην πτώση της δημοτικότητας της Χρυσής Αυγής αλλά και στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που συλλαμβάνονται βουλευτές ελληνικού κόμματος.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται ακόμη στο ενδεχόμενο μιας πολιτικής κρίσης «αν ο κ. Μιχαλολιάκος κάνει πράξη τις απειλές (όπως τις χαρακτηρίζει συσσώμως ο βρετανικός τύπος), περί παραιτήσεως των βουλευτών του και πρόκλησης επαναληπτικών εκλογών».

Το BBC έχει συχνές ανανεώσεις στην ιστοσελίδα του όσο και τακτές ανταποκρίσεις στο ειδησεογραφικό του κανάλι. Ο ανταποκριτής του δικτύου στην Αθήνα Μάρκ Λόουεν χαρακτήρισε την χθεσινή μέρα «ως την πιο σημαντική ημέρα στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδος.».

Στην ιστοσελίδα του, το βρετανικό κανάλι επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μόνο πέρυσι, στην Ελλάδα, είχαν καταγραφεί 154 ρατσιστικές επιθέσεις ενώ φέτος ο αριθμός τους, μέχρι στιγμής, φτάνει τις 104». Οι περισσότερες από αυτές, όπως υπογραμμίζει το βρετανικό δίκτυο, «αποδίδονται σε μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως και οι δολοφονίες δύο μεταναστών». Το BBC παρατηρεί πάντως ότι μόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι αρχές κινήθηκαν «γρήγορα και δυναμικά», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Independent, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο αρχηγός του τρίτου πιο δημοφιλούς κόμματος της Ελλάδος οδηγήθηκε χθες σιδηροδέσμιος στον ανακριτή, μετά τις επιδρομές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας». Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής είχε «εκτοξευθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Sunday Times, επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους για την ελληνική κυβέρνηση από τη καταστολή του κόμματος της Χρυσής Αυγής. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Ν. Μιχαλολιάκο «λάτρη του πρώην δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου» ενώ τονίζει ότι «συχνά στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή επευφημούσε τον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί με δημοσιεύματα της». Δεν παραλείπει να επισημάνει ότι ο κ. Μιχαλολιάκος έχει αρνηθεί το Ολοκαύτωμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη λέγοντας ότι «δεν υπήρχαν κρεματόρια, ούτε θάλαμοι αερίων».

Παράλληλα τονίζει ότι βουλευτής της Χρυσής Αυγής έχει διαβάσει κείμενο του κόμματος του που αποκαλεί τον Χίτλερ «οραματιστή της Νέας Ευρώπης.»

Εκτενή είναι και τα ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian η οποία τονίζει ότι ο «Παύλος Φύσσας μετετράπη σε μάρτυρα». Η αρθρογράφος- ανταποκρίτρια στην Αθήνα Έλενα Σμιθ υποστηρίζει ότι μπορεί να μην έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη οι συνθήκες του φόνου του αλλά αυτό που αποκαλύφτηκε με τον θάνατο του είναι το βάθος του διχασμού στην Ελλάδα.

«Μέσα σε μια τοξική ατμόσφαιρα, με ρεκόρ φτώχειας, ανεργίας, απόγνωσης και απελπισίας, οι Έλληνες περιγράφουν τώρα πια την δολοφονία ως «πολιτική», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας σειράς επιθέσεων της Χρυσής Αυγής που ενισχύθηκαν από μια φαινομενικά ανεξέλεγκτη δημοτικότητα».

Και η Guardian όμως δεν παραλείπει να επισημάνει την επικινδυνότητα της κατάστασης, λέγοντας ότι μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» καθώς, όπως υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, η κυβέρνηση οδεύει προς άγνωστα νερά.

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη νύχτα στο κελί για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. φόρεσε χειροπέδες στα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής

Την Τρίτη απολογείται η ηγεσία της Χρυσής Αυγής

Το σχόλιο που ανέβασε στο Facebook o Ηλίας Κασιδιάρης

Σε κούτες και καφάσια έφτασε η δικογραφία για τη Χ.Α. στην Ευελπίδων

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Δηλώσεις πολιτικών στο «Κανάλι 1» για τις συλλήψεις στη Χρυσή Αυγή

Και άλλες δολοφονίες θα αποδοθούν στη Χρυσή Αυγή!

Με χειροπέδες στην Ευελπίδων οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής

Ν. Δένδιας: H έρευνα θα συνεχιστεί προς πάσα κατεύθυνση

Δείτε τα βίντεο της μεταφοράς των συλληφθέντων της Χ.Α. στην Ευελπίδων

Ζαρούλια σε Μιχαλολιάκο: «Αγάπη μου, τους ξεφτίλισες»

Ποιος μίλησε με ποιον, πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Βίντεο: Η Ουρανία Μιχαλολιάκου στην Ευελπίδων

Bίντεο: Στην Ευελπίδων μεταφέρονται οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής

Συνελήφθη γυναίκα αστυνομικός για εμπλοκή στη δράση της Χρυσής Αυγής

Αποκλεισμένα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Ουρανία Μιχαλολιάκου: Δεν μας τρομάζει τίποτα - Είμαστε δυνατοί

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου μέσα από το Newsbomb

Σε εξέλιξη έρευνες στα σπίτια συλληφθέντων μελών της Χ.Α.

Συνελήφθησαν Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Λαγός

«Εγκληματική οργάνωση» συνολικά η Χρυσή Αυγή

Παράνομος οπλισμός εντοπίστηκε στο σπίτι του Ν. Μιχαλολιάκου

Χ. Αθανασίου: Αν παραπεμφθούν σε δίκη, θα υπάρξει Δίκαιη Δίκη

Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ για Χρυσή Αυγή και εκλογές

Προσαγωγή αστυνομικού λόγω της Χρυσής Αυγής

Συλλήψεις Χρυσής Αυγής: Τι αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ

Χρυσή Αυγή: Συνελήφθη ο Γιώργος Πατέλης

Στο στόχαστρο της ανακρίτριας ο συνεργός – οδηγός του Ρουπακιά

Άρχισαν οι συλλήψεις μελών της Χρυσής Αυγής

«Κόβεται» η ροή χρηματοδότησης στη Χρυσή Αυγή

Καταγγελία-ΣΟΚ:Με χαράκωσαν χρυσαυγίτες 1 μέρα μετά τη δολοφονία Φύσσα

Στο στόχαστρο της ανακρίτριας ο συνεργός – οδηγός του Ρουπακιά