ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Μείωση φόρων στα τρόφιμα

Ρουμανία: Μείωση φόρων στα τρόφιμα

Η Κυβέρνηση της Ρουμανίας δεν θα προβεί σε σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την φορολογική της πολιτική για το 2014, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην αγορά εργασίας, θα ξεκαθαρίσουν μετά τον Οκτώβριο, είτε με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, είτε με την αύξηση αφορολόγητου ορίου στον βασικό μισθό.

«Δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, ο ενιαίος φόρος θα παραμείνει στο 16% και ο ΦΠΑ πιθανότατα θα μειωθεί το 2014 στην κατηγορία των τροφίμων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πετύχει το πείραμα με τον χαμηλότερο ΦΠΑ στο ψωμί», ανέφερε.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι δύο εναλλακτικές που έχει η ρουμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι είτε να περικόψει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, είτε να αυξήσει το αφορολόγητο όριο στο βασικό μισθό, δηλαδή το τμήμα του μισθού που δεν υπόκειται σε φορολόγηση, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ο κατώτατος μισθός θα εξαιρείται από τη φορολόγηση του 16%.