ΚΟΣΜΟΣ

Στους «καταστροφείς» των χημικών της Συρίας το Νομπέλ Ειρήνης

Στους «καταστροφείς» των χημικών της Συρίας το Νομπέλ Ειρήνης

Σε μία περίοδο κατά την οποία, η χρήση χημικών στη Συρία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, το Νομπέλ Ειρήνης για το 2013 απονέμεται στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

Σε μία περίοδο κατά την οποία, η χρήση χημικών στη Συρία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, το Νομπέλ Ειρήνης για το 2013 απονέμεται στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons- OPCW), καταρρίπτοντας τα προγνωστικά

Το ΟΑΧΟ, με έδρα τη Χάγη, προωθεί την επιβολή και εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Το βασικό σώμα του OΑΧΟ είναι το Συμβούλιο των Κρατών Μελών, το οποίο συνεδριάζει μία φορά το χρόνο και όλα τα μέλη έχουν ίσο δικαίωμα ψήφου.

Η κάθε χώρα εκπροσωπείται από τον μόνιμο αντιπρόσωπό της στον Οργανισμό, ο οποίος συνήθως είναι ο Πρέσβυς της στην Ολλανδία.

Επικεφαλής του OΑΧΟ από τον Ιούλιο του 2010, είναι ο Τούρκος Αχμέτ Ουζουμτσού.

Τα 190 μέλη της συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων είναι αυτομάτως μέλη και του ΟΑΧΟ. To Ισραήλ και η Μιανμάρ δεν είναι μέλη, καθώς δεν έχουν επικυρώσει την εν λόγω συνθήκη. Εκτός Οργανισμού, βρίσκονται όμως η Ανγκόλα, η Αίγυπτος, η Βόρεια Κορέα και το Νότιο Σουδάν, χώρες οι οποίες ούτε έχουν υπογράψει ούτε έχουν προσχωρήσει στη διεθνή συνθήκη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, οι παρατηρητές του ΟΑΧΟ εργάζονται 24 ώρες επί επτά ημέρες την εβδομάδα, στις εγκαταστάσεις καταστροφής των χημικών όπλων. Στόχος, είναι τόσο η επιβεβαίωση του επιτυχούς αποτελέσματος, όσο και την καταγραφή των ποσοτήτων όπλων που έχουν καταστραφεί.

Σημειωτέον, εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ βρίσκονται ήδη στη Συρία για τη διάλυση του χημικού οπλοστασίου της χώρας.

Σύμφωνα με τη συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων, όταν υπάρχουν ισχυρισμοί για χρήση χημικών, ξεκινά η διαδικασία εξακρίβωσης της αλήθειας. Το ΟΑΧΟ, αναλαμβάνει να ερευνήσει τη χρήση χημικών μετά από απαίτηση κάποιου από τα μέλη που συμμετέχουν στον Οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Οργανισμός αναλαμβάνει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις καταγγελίες μόνο εφόσον οι διπλωματικές λύσεις έχουν ναυαγήσει.

Ο ΟΑΧΟ δεν αποτελεί τμήμα του ΟΗΕ. Αντιθέτως, το Σεπτέμβριο του 2000 ΟΑΧΟ και ΟΗΕ, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους.

Διαβάστε επίσης:

Στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων το Νόμπελ Ειρήνης