ΚΟΣΜΟΣ

DW: Για «οδυνηρές επιπτώσεις» προειδοποιεί το G-20

DW: Για «οδυνηρές επιπτώσεις» προειδοποιεί το G-20

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G-20 έκαναν έκκληση στις ΗΠΑ «να αναλάβουν δράση άμεσα για να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές αβεβαιότητες»

Στις παρεμβάσεις τους, μετά την καθιερωμένη συνάντησή τους στην έδρα του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον, οι εκπρόσωποι των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν προειδοποίησαν για τις οδυνηρές επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη στάση πληρωμών από μέρους της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ενώ παράλληλα, ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ να κινηθεί προσεκτικά όταν αποφασίσει να περιορίσει την επεκτατική πολιτική που ασκεί μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων με στόχο την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας. Ο αναμενόμενος τερματισμός της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της Fed ανησυχεί πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες, καθώς θα στερήσει τη φθηνή ρευστότητα που είχε εισρεύσει σε αυτές.

«Να δοθεί το ταχύτερο μια λύση στο πρόβλημα»

Στη σύνοδο του G-20 συμμετείχε, φυσικά, και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λου, ο οποίος όμως, αναγκάστηκε να αποχωρήσει πριν την ολοκλήρωσή της, για να μεταβεί εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο προκειμένου να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες. Οι τελευταίοι περιέγραψαν ως “εποικοδομητική” την 90λεπτη συνάντηση που έλαβε χώρα στο «Οβάλ Γραφείο».

Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, ο οποίος προεδρεύει της G-20, εξέφρασε το κοινό αίσθημα των συμμετεχόντων, δηλώνοντας την «γενική επιθυμία να δοθεί το ταχύτερο μια λύση στο πρόβλημα».

Πάντως, αν και ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικανοί εκπέμπουν συγκρατημένα αισιόδοξα μηνύματα, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, που ανέρχεται σήμερα στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ούτε για τον τερματισμό της αναστολής της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που συνεχίζεται για 11η ημέρα.