ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Νορβηγίας

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Νορβηγίας

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ υπέβαλε σήμερα κι επισήμως την παραίτηση της κεντροαριστερής κυβέρνησής του.


«Υπέβαλα την παραίτηση της κυβέρνησης», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ έπειτα από ένα σύντομο υπουργικό συμβούλιο παρουσία του βασιλιά Χάραλντ Ε'.
Ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, έχασε τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου. Το Εργατικό Κόμμα παραμένει το πρώτο κόμμα της Νορβηγίας, όμως έχασε την πλειοψηφία που διέθετε μαζί με τους εταίρους του.
Ήδη από την ημέρα των εκλογών ο Στόλτενμπεργκ είχε ανακοινώσει ότι θα υποβάλει επισήμως την παραίτηση της κυβέρνησής του μετά την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014 στις 14 Οκτωβρίου.
Ο Στόλτενμπεργκ, βάσει της παράδοσης, πρότεινε στον βασιλιά Χάραλντ να αναθέσει στην επικεφαλής της δεξιάς αντιπολίτευσης, τη συντηρητική Έρνα Σόλμπεργκ, τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού θα συμμετάσχουν οι Συντηρητικοί και το λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα της Προόδου.
Η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας —το να σχηματίζονται τέτοιες κυβερνήσεις δεν είναι συνηθισμένο στη Νορβηγία— έχει συμφωνήσει με ακόμη δύο κόμματα της κεντροδεξιάς, τους Φιλελεύθερους και τους Χριστιανοδημοκράτες, για να περνούν τα νομοσχέδιά της.