ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτος ο Γιούνκερ αλλά με απώλειες

Πρώτος ο Γιούνκερ αλλά με απώλειες

Το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (CSV) του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έρχεται πρώτο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στο Λουξεμβούργο, αλλά χάνει ένα ποσοστό 4,6% των ψήφων και 3 έδρες, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που έκανε το ινστιτούτο TNS για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου RTL.


Σύμφωνα με αυτήν, το CSV του Γιούνκερ θα εξασφαλίσει το 33,4% των ψήφων, έναντι του 38% που είχε λάβει το 2009, και 23 έδρες έναντι των 26 που είχε μετά τις προηγούμενες εκλογές.


Το αντιπολιτευόμενο φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (DP) αυξάνει σημαντικά το ποσοστό του κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 19,2% και βρίσκεται στήθος με στήθος με τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι μετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Αυτοί φαίνεται ότι εξασφαλίζουν ένα ποσοστό 19,3%, έχοντας χάσει ένα 2,3% από τις προηγούμενες εκλογές. Βάσει της εκτίμησης αυτής και τα δύο αυτά κόμματα λαμβάνουν καθένα από 13 έδρες.
Τέλος οι Πράσινοι εξασφαλίζουν βάσει της εκτίμησης αυτής 6 έδρες, έχοντας χάσει μία ποσοστιαία μονάδα.


Παρά τις απώλειες που υφίσταται ο Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από 18 χρόνια, ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.


Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα που είχαν δοθεί στην δημοσιότητα λίγο νωρίτερα σήμερα έδειχναν και αυτά μια πτώση του κόμματος του Γιούνκερ, μια κάποια στασιμότητα των Σοσιαλιστών, παραδοσιακών εταίρων του, οι οποίοι τον εγκατέλειψαν οδηγώντας τον στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, και μια άνοδο των φιλελεύθερων των οποίων ηγείται ο δήμαρχος της πόλης του Λουξεμβούργου, ο 40χρονος Ξαβιέ Μπετέλ.


Βάσει των πρώτων μερικών αποτελεσμάτων το CSV, το οποίο διέθετε 26 έδρες στις 60 της απερχόμενης βουλής, αναμενόταν να χάσει τρεις, ενώ οι φιλελεύθεροι να κερδίσουν τόσες.


Οι φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι δεν έκρυβαν πριν από τις εκλογές την βούλησή τους να σχηματίσουν έναν τριμερή συνασπισμό με τους σοσιαλιστές, αποκλείοντας το CSV.