ΚΟΣΜΟΣ

«Πρεμιέρα» για τη νέα γερμανική Βουλή-Υπηρεσιακή η κυβέρνηση Μέρκελ

«Πρεμιέρα» για τη νέα γερμανική Βουλή-Υπηρεσιακή η κυβέρνηση Μέρκελ

Την πρώτη συνεδρίασή του υπό την σύνθεση που προέκυψε από τις εκλογές τις 22ας Σεπτεμβρίου πραγματοποιεί σήμερα το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.


Με την έναρξη της 18ης νομοθετικής περιόδου, η απερχόμενη κυβέρνηση καθίσταται πλέον υπηρεσιακή, μέχρις ότου καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Μοναδικό θέμα στην σημερινή ημερήσια διάταξη είναι η εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής, με τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) να έχουν προτείνει την ανανέωση της θητείας του Νόρμπερτ Λάμερτ, ο οποίος κατέχει την θέση από το 2005. Καθήκοντα προέδρου κατά την σημερινή συνεδρίαση θα αναλάβει ο παλαιότερος βουλευτής, ο οποίος για αυτή την βουλή είναι ο 77χρονος Χάιντς Ριζενχούμπερ από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Η νέα βουλή αποτελείται από 631 βουλευτές, εκ των οποίων 255 ανήκουν στο CDU, 56 στο CSU, 193 στο SPD, 64 στην Αριστερά και 63 στους Πράσινους.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 1/3 των μελών εξελέγησαν για πρώτη φορά, ενώ οι γυναίκες αυξήθηκαν κατά 25 και έφθασαν τις 229 και οι προερχόμενοι από οικογένειες μεταναστών αυξήθηκαν κατά 2% και έφθασαν το 5,4% επί του συνόλου. Μεταξύ των νέων μελών βρίσκονται και τρεις βουλευτές ηλικίας 26 ετών. Σε ό,τι αφορά το επάγγελμα των βουλευτών, οι περισσότεροι προέρχονται από τον δημόσιο τομέα, ενώ ακολουθούν οι δικηγόροι και οι δάσκαλοι.

Ως υπηρεσιακή η κυβέρνηση διατηρεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της, αν ωστόσο προκύψει κάποιο ζήτημα εξαιρετικής σημασίας ή ανάγκη να ληφθεί απόφαση η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί αμφιλεγόμενη, την ευθύνη θα αναλάβει το συμβούλιο που χειρίζεται και τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αποτελούμενο από αντιπροσωπείες των κομμάτων.

Αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τον «μεγάλο συνασπισμό», με το ανεπίσημο χρονοδιάγραμμα να τοποθετεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.