ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θα παραστεί στη Γενεύη η Συρία

Δεν θα παραστεί στη Γενεύη η Συρία

Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ Τζάρμπα δήλωσε σήμερα ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν θα μετάσχει στις προτεινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες για την Συρία στην Γενεύη, που είναι γνωστές ως "Γενεύη 2", αν δεν υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση από την εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.


"Αποφασίσαμε να μην μετάσχουμε στις συνομιλίες της Γενεύης, εκτός κι αν αυτό γίνει με αξιοπρέπεια και εκτός κι αν υπάρξει μια επιτυχής μεταβίβαση της εξουσίας με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χωρίς το Ιράν (...) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Τζάρμπα σε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.


Τα σχόλια αυτά του Τζάρμπα προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση όσον αφορά τις προτεινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες για την Συρία. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία έχει πει ότι δεν θα υπάρξουν προϋποθέσεις για τις ειρηνευτικές αυτές συνομιλίες, οι οποίες έχουν καθυστερήσει καιρό.


Οι συνομιλίες αυτές αποσκοπούν στο να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις εμπόλεμες πλευρές στην Συρία, αλλά έχουν καθυστερήσει πάρα πολλές φορές λόγω των διαφωνιών μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων, των διαιρέσεων μεταξύ της αντιπολίτευσης και των αδιάλλακτων θέσεων του Άσαντ και των ανταρτών.
Δυτικοί και Άραβες αξιωματούχοι δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι οι διεθνείς δυνάμεις είναι απίθανο να επιτύχουν τον στόχο τους για την πραγματοποίηση της διάσκεψης αυτής στη Γενεύη τον Νοέμβριο.