ΚΟΣΜΟΣ

Κατασκευή σκάφους που θα μελετήσει αστεροειδείς από κοντινή απόσταση

Κατασκευή σκάφους που θα μελετήσει αστεροειδείς από κοντινή απόσταση

Η Ρωσία έχει κατασκευάσει ένα φτηνό διαστημικό σκάφος για τη μελέτη των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών.

Εφευρέτες του είναι νεαροί επιστήμονες. Το σκάφος ονομάστηκε «Ανάπα» - από το όνομα της πόλης, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.

Είναι καθαρά επιστημονικό – ερευνητικό σκάφος, το οποίο θα πρέπει να προσεγγίσει ένα μικρό ουράνιο σώμα, να το μελετήσει, να διακριβώσει την τροχιά του, τη χημική του σύνθεση. Μεταξύ των συσκευών που θα μεταφέρει υπάρχουν φασματόμετρα, αναλυτές χημικών συνθέσεων, φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες, για να εξετάσει το σώμα σε κάθε δυνατή λεπτομέρεια και να στείλει φωτογραφίες στη Γη.

Ποια θα είναι, όμως, η πορεία, της «Ανάπα»; Αρχικά, επιλέχθηκε ο αστεροειδής Απόφυς, ο οποίος θα μπορούσε να συγκρουστεί με τη Γη το 2029 με πιθανότητες 1 προς 37. Ωστόσο, αργότερα οι αστρονόμοι μείωσαν δραματικά τις πιθανότητες αυτού του κατακλυσμού. Παρόλα αυτά ο Απόφυς μπορεί να είναι ο τελικός στόχος του σκάφους. Αρχικά, κατά πάσα πιθανότητα, θα μελετήσει τον επικίνδυνο μήκους 400 μέτρων αστεροειδή, ο οποίος ανακαλύφθηκε φέτος.

Το σκάφος «Ανάπα» θα είναι το πρώτο που θα μελετήσει αστεροειδείς από κοντινή απόσταση. Αναφορικά με το πόσο ρεαλιστικές είναι οι προθεσμίες της αποστολής, ο επικεφαλής του προγράμματος Αλεξάντρ Σαχάνοφ, είπε μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας».

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, για την «Ανάπα» χρειάζονται 2 δισεκατομμύρια ρούβλια.