ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Δημοψήφισμα κατά του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων

Κροατία: Δημοψήφισμα κατά του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων

Το κοινοβούλιο της Κροατίας ενέκρινε την Παρασκευή την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων παρά την αντίθεση των υποστηρικτών των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, οι οποίοι κατήγγειλαν πως επιβάλλονται διακρίσεις.


Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα μιας συντηρητικής ένωσης με την ονομασία "Στο όνομα της οικογένειας".

Η Ένωση, η οποία επιθυμεί ο γάμος στο Σύνταγμα της χώρας να προσδιοριστεί ως "μια ένωση ανάμεσα σ' έναν άνδρα και μια γυναίκα", κατάφερε να συγκεντρώσει 700.000 υπογραφές πολιτών.

Σημειώνεται ότι στο σημερινό Σύνταγμα δεν υπάρχει κανένας ορισμός του γάμου.

Εκατόν τέσσερις από τους 151 βουλευτές του κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ του δημοψηφίσματος, ενώ δεκατρείς ψήφισαν κατά και πέντε απείχαν.

Ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου δεν επιτρέπεται στην Κροατία, όμως τα συντηρητικά κινήματα υποστηρίζουν ότι θέλουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να επιτραπεί, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια νέα σχετική νομοθεσία που έχει στόχο να επιτρέψει την καταχώριση στα μητρώα της πολιτικής ένωσης προσώπων.

Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές υποστηρίζουν πως ένα τέτοιο δημοψήφισμα συνιστά διακριτική μεταχείριση και έχουν προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη νομιμότητά του.

Το δημοψήφισμα αυτό, το οποίο θα διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου, θα είναι το πρώτο που οργανώνεται με πρωτοβουλία πολιτών στην Κροατία από το 1991, οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τον κροατικό νόμο, η επιτυχία ενός δημοψηφίσματος δεν εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής και το αποτέλεσμα θα είναι έγκυρο όποιος κι αν είναι ο αριθμός των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες.