ΚΟΣΜΟΣ

Μαλδίβες: Ο πρώην πρόεδρος Νασίντ πρώτος σε ψήφους με 46,66%

Μαλδίβες: Ο πρώην πρόεδρος Νασίντ πρώτος σε ψήφους με 46,66%

Ο πρώην πρόεδρος και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ εξασφάλισε το 46,66% της ψήφου με καταμετρημένα τα ψηφοδέλτια σε 472 από τα 475 εκλογικά τμήματα κατά τον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη νησιωτική αυτή χώρα.


Αυτή ήταν μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η δημοκρατία η οποία αμαυρώθηκε από κατηγορίες χειραγώγησης σε βάρος της αντιπολίτευσης σε μια χώρα, της οποίας ο τουρισμός εξαρτάται από τη σταθερότητα.


Ωστόσο, ο Νασίντ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της χώρας, ο κυριότερος αντίπαλος του Νασίντ, ο υποψήφιος του Προοδευτικού Κόμματος των Μαλδίβων Αμπντουλάχ Γιαμίν, εξασφάλισε το 29,88%, ενώ ο μεγιστάνας των τουριστικών θερέτρων και υποψήφιος του Κόμματος Τζουμχούρι, ο Κασίμ Ιμπραχίμ, το 23,46%.


Αυτή είναι η τρίτη φορά που οι Μαλδίβες επιχειρούν να εκλέξουν νέο ηγέτη τους τελευταίους μήνες. Ένας πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών διεξήχθη στο νησί στις 7 Σεπτεμβρίου αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο τον ακύρωσε εξαιτίας παρατυπιών που σημειώθηκαν. Νέες εκλογές ορίστηκαν για τις 19 Οκτωβρίου οι οποίες όμως αναβλήθηκαν εξαιτίας μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα για την έγκριση των ψηφοδελτίων.


Η Εκλογική Επιτροπή έχει προγραμματίσει επαναληπτικές εκλογές για αύριο Κυριακή, αλλά η διεξαγωγή τους μπορεί να καθυστερήσει.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 2008, ένας νέος πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί έως τις 11 Νοεμβρίου, καθώς η θητεία του νυν προέδρου λήγει. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει προσωρινή προεδρία και η χώρα μπορεί να βυθιστεί στο χάος σε περίπτωση κενού εξουσίας.