ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική μελέτη των ΗΠΑ προβλέπει πιθανή διάλυση της Τουρκίας

Πολιτική μελέτη των ΗΠΑ προβλέπει πιθανή διάλυση της Τουρκίας

Την πρόβλεψη πως η Τουρκία μπορεί να διαλυθεί μέσα σε 18 μήνες, κάνει το «Bipartisan Policy Center» της Αμερικής, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

«Η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τρεις πολύ κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις με έντονες αποσταθεροποιητικές προεκτάσεις. Συγκεκριμένα θα έχουμε τις δημοτικές εκλογές, στη συνέχεια την εκλογή προέδρου που από τώρα προκαλεί προβλήματα στην εσωτερική πολιτική σκηνή και τέλος βουλευτικές εκλογές με ένα αβέβαιο πολιτικό πεδίο καθώς κάνεις δεν γνωρίζει αν ο Ερντογάν θα είναι ακόμα στην ηγεσία του κόμματος των Ισλαμιστών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μελετώντας τις εξελίξεις αυτές, μια μεγάλη ομάδα Αμερικανών επιστημόνων και ειδικών αποτελούμενη από τους, Henry Barkey, καθηγητή του πανεπιστημίου Lehigh, Svante Corneil, του Ινστιτούτου, «İpek Yolu» , Ed Hussain, του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, Gregory Johnson, συνταξιούχος στρατηγός, David Kramer, του Freedom House, Aaaron Loberl, του America Abroad Medya και Michael Makovsky, της JINSA, δηλαδή του Εβραϊκού Λόμπι των ΗΠΑ, αναφέρει ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει μια πολύ μεγάλη κρίση η οποία πιθανόν θα οδηγήσει σε αυτοδιάλυση με εκρηκτικές συνέπειες.

Η ομάδα τονίζει στο πόρισμα της ότι η λαϊκή οργή που εκδηλώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στα γεγονότα του Γκαζί αναμένεται να αναζωπυρωθεί εξ’ αιτίας της ισλαμικής πολιτικής του Ερντογάν.

Επίσης, θα «ανάψει» πάλι το Κουρδικόεξ αιτίας του μεγάλου αδιέξοδου στις συνομιλίες μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Κούρδων ανταρτών και από τη άλλη η τουρκική οικονομία θα αρχίσει να έχει σοβαρά υφεσιακά φαινόμενα που θα επιδεινώσουν τις ήδη μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις.