ΚΟΣΜΟΣ

Έξι νεκροί από έκρηξη κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο

Έξι νεκροί από έκρηξη κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο

Η κατά λάθος πυροδότηση δύο αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών κοντά σε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ινδίας στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει εάν για την τραγωδία αυτή ευθύνονται ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για την κατασκευή της μονάδας αυτής στην περιοχή τους.

Οι βόμβες εξερράγησαν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη μέσα σε ένα σπίτι, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τον ρωσικής κατασκευής πυρηνικό σταθμό Κουντανκούλαμ, στο κρατίδιο Τάμιλ Νάντου, στα νότια της χώρας.

"Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, σημειώνοντας ότι το χωριό αυτό ζουν πολλοί ακτιβιστές. "Χρησιμοποιούσαν το σπίτι για να κατασκευάζουν βόμβες. Ερευνούμε προς πάσα κατεύθυνση", πρόσθεσε.

Η μονάδα, η κατασκευή της οποίας καθυστέρησε για πολλά χρόνια, τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των ντόπιων που φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχει για τους ίδιους και για την περιοχή ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα.

Ένας αξιωματούχος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Press Trust της Ινδίας ότι οι εγκαταστάσεις είναι "ασφαλείς" και λειτουργούν κανονικά.