ΚΟΣΜΟΣ

ISON: Ο κομήτης του αιώνα έγινε... καπνός!

ISON: Ο κομήτης του αιώνα έγινε... καπνός!

Όπως φαίνεται, ο κομήτης του αιώνα ISON είναι πλέον μια ανάμνηση. Οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ο κομήτης δεν κατάφερε να επιβιώσει περνώντας τόσο κοντά από τον Ήλιο και εξαερώθηκε από την καυτή του ατμόσφαιρα.

"Φαίνεται ότι ο κομήτης ISON μάλλον δεν κατάφερε να επιβιώσει στο ταξίδι του", ανέφερε ο Κάρλ Μπάταμς, ένας επιστήμονας στο Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών στην Ουάσιγκτον κατά της διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που οργανώθηκε από την NASA. "Είδα μόνο τις τελευταίες δορυφορικές εικόνες και δεν παρατηρώ τίποτα πίσω από τον ηλιακό δίσκο κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο", πρόσθεσε .

Ο κομήτης ISON ένα μεγάλο κομμάτι πάγου και βράχων ανακαλύφθηκε από Ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2012 και είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον επειδή θεωρείται ότι "μας πήγαινε πίσω στις ρίζες του ηλιακού συστήματος". Ο κομήτης προέρχεται από το παγωμένο Νέφος του Όορτ σε απόσταση περίπου ενός έτους φωτός που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ένα είδος πάρκινγκ κομητών στο ηλιακό μας σύστημα και βρίσκεται ανάμεσα στον ήλιο και το επόμενο αστέρι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ISON πέρασε σε απόσταση 1,17 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του ήλιου περίπου στις 1830 GMT , υποφέροντας από θερμοκρασίες 2.700 βαθμών. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί ο συγκεκριμένος κομήτης δεν ήταν πολύ ισχυρός, κατασκευασμένος από 30%ή ίσως και 50% παγωμένο νερό ενώ το μέγεθος του πυρήνα του είναι αρκετά μικρό σε σύγκριση με το μέσο όρο των κομητών που παρατηρήθηκαν μέχρι τώρα. Η διάμετρός του υπολογίστηκε στα 1,2 χιλιόμετρα κατ ανώτατο όριο.