ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην επαρχία Αλ-Άνμπαρ

Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην επαρχία Αλ-Άνμπαρ

Οκτώ ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στην επαρχία Αλ-Άνμπαρ (δυτικό Ιράκ) σε συγκρούσεις με μαχητές που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα οι οποίοι κατέλαβαν τη Φαλούτζα και συνοικίες της Ραμάντι, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας.


Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν στα περίχωρα της Φαλούτζα, 60 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, και της Ραμάντι, 50 χλμ. ακόμη πιο δυτικά, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι, κάνοντας επίσης λόγο για το θάνατο δύο ανδρών των φυλών που συνεργάζονται με το στρατό.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ανακοινώσει νωρίτερα το θάνατο 55 μαχητών της Αλ-Κάιντα σήμερα γύρω από τις πόλεις αυτές.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν τη Δευτέρα, μετά τη διάλυση ενός καταυλισμού αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην επαρχία Αλ-Άνμπαρ, προπύργιο των σουνιτών που αντιτίθενται στον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι, έναν σιίτη που κατηγορείται ότι έχει αρπαχθεί από την εξουσία και περιθωριοποιεί τους σουνίτες.

Ο διοικητής των ιρακινών δυνάμεων ξηράς, ο στρατηγός Άλι Γκαϊντάν Ματζίντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η αστυνομία και μέλη των φυλών μετείχαν σε επιχείρηση για την εκδίωξη των εξεγερμένων από τη Ραμάντι, με την υποστήριξη του στρατού, και πως οι αρχές εργάζονται για "να επιλύσουν την κατάσταση στη Φαλούτζα".

Ο Μάλικι υποσχέθηκε από την πλευρά του να κατατροπώσει "όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις" στην επαρχία Αλ-Άνμπαρ.
Έπειτα από την αμερικανική εισβολή το 2003, η Φαλούτζα και η Ραμάντι ήταν προπύργια της εξέγερσης. Στην Άνμπαρ ο αμερικανικός στρατός κατέγραψε σχεδόν το ένα τρίτο των απωλειών του στο Ιράκ, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ιστοσελίδα independant icasualties.org.