ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Ιράκ για να ελέγξει τους εξτρεμιστές

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Ιράκ για να ελέγξει τους εξτρεμιστές

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επικοινώνησε την Τετάρτη για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι αυξάνοντας την πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον προς την ιρακινή κυβέρνηση ώστε αυτή να καταφέρει να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες ταραχές στη χώρα.


Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα υποστηριζόμενη από μέλη φυλών εχθρικών προς την ιρακινή κυβέρνηση κατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες την στρατηγικής σημασίας πόλη Φαλούτζα, στην επαρχία αλ- Ανμπάρ μια περιοχή με κατά πλειοψηφία σουνιτικό πληθυσμό η οποία συνορεύει με τη Συρία. Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον αλ Μαλίκι «να συνεχίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για πολιτική συνεννόηση με τους εθνικούς φυλετικούς και τοπικούς ηγέτες» σύμφωνα με μια ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.

«Ο πρωθυπουργός αλ Μαλίκι ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο για τις εξελίξεις, την κατάσταση στην επαρχία αλ- Ανμπάρ, και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε τοπικό και εθνικό επίπεδο», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Τζέι Κάρνεϊ ανέφερε επίσης ότι η επίσημη Ουάσιγκτον κάλεσε τον σιίτη πρωθυπουργό, να εργαστεί προς την πολιτική συμφιλίωση και να εφαρμόσει μεγάλη στρατιωτική δράση για να εκδιώξει τους αντάρτες από τη Φαλούτζα και το Ραμάντι δύο πόλεις στην επαρχία αλ- Ανμπάρ, όπου τα αμερικανικά στρατεύματα είχαν μεγάλες απώλειες κατά τα τελευταία 10 χρόνια στις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου στο Ιράκ.

Πολιτικοί παράγοντες στην Ουάσιγκτον επικρίνουν τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι ότι δεν είναι σε θέση να προσεγγίσει την κοινότητα των σουνιτών του Ιράκ και η αδυναμία του αυτή αφήνει ένα μεγάλο κενό που «γεμίζουν» οι εξτρεμιστικές ομάδες του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε.

Την προηγούμενη Δευτέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα επισπεύσουν τις παραδόσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης στο Ιράκ για να βοηθήσουν την κυβέρνηση στον αγώνα της κατά των εξεγερμένων ανταρτών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα στηρίξει με στρατεύματα την κυβέρνηση του Ιράκ.