ΚΟΣΜΟΣ

Σνόουντεν: «Εξωφρενικές οι κατηγορίες πως είμαι κατάσκοπος της Ρωσίας»

Σνόουντεν: «Εξωφρενικές οι κατηγορίες πως είμαι κατάσκοπος της Ρωσίας»

Ως «εξωφρενικές» και «ξεκάθαρα ψευδείς» απέρριψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν τις κατηγορίες βουλευτών των Ηνωμένων Πολιτειών πως έδρασε ως κατάσκοπος της Ρωσίας ή συνεργάστηκε με κάποια ξένη κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό New Yorker, ο άνθρωπος που διέρρευσε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα για προγράμματα παρακολουθήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατέστησε σαφές πως «έδρασε μόνος του, δίχως βοήθεια από οποιονδήποτε πόσο μάλλον μία κυβέρνησης».

«Αυτή η προσπάθεια να με βγάλουν ρώσο κατάσκοπο είναι εξωφρενική», φέρεται να δήλωσε ο Σνόουντεν, προσθέτοντας πως «ο αμερικανικός λαός και ευφυέστερος από ό,τι νομίζουν οι πολιτικοί».

Τα σχόλια Σνόουντεν έρχονται ως απάντηση στις δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο οποίος την Κυριακή σημείωσε ότι ερευνά το ενδεχόμενο ο Σνόουντεν να βοηθήθηκε από τη Ρωσία για να κλέψει και να αποκαλύψει τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα.

«Πιστεύω ότι υπάρχει λόγος που κατέληξε στα χέρια – τη στοργική αγκαλιά – ενός πράκτορα της FSB στη Μόσχα. Δεν νομίζω ότι ήταν σύμπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μάικ Ρότζερς στο δίκτυιο NBC, αναφερόμενος στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, τη διάδοχο της KGB.

Ο Σνόουντεν έχει λάβει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, ωστόσο ισχυρίστηκε πως «η Ρωσία δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις» του ως χώρα ασύλου, αλλά υποχρεώθηκε να σταματήσει στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας όταν οι ΗΠΑ ακύρωσαν το διαβατήριό του.

«Είχα εισιτήριο να συνεχίσω το ταξίδι μου μέσω Αβάνας [...] αλλά το Στέιτ Ντιπάρμεντ αποφάσισε πως με ήθελε στη Μόσχα, και ακύρωσε το διαβατήριό μου», σχολίασε ο 30χρονος Σνόουντεν στο New Yorker.

Οι δηλώσεις Σνόουντεν ήλθαν ώρες αφότου ο δικηγόρος του στη Ρωσία ανακοίνωσε πως ο πελάτης του έχει λάβει απειλές για τη ζωή του και έχει ζητήσει προστασία από τις τοπικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως οι ρωσικές Αρχές δεν έχουν συνεργαστεί με κανέναν τρόπο με τον Σνόουντεν.