ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Ομπάμα θέλει να παραμείνει παράνομη η χρήση μαριχουάνας»

«Ο Ομπάμα θέλει να παραμείνει παράνομη η χρήση μαριχουάνας»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί η χρήση της μαριχουάνας να παραμείνει παράνομη βάσει του ομοσπονδιακού νόμου, αλλά θέλει επίσης ο νόμος να εφαρμόζεται για όλους, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου την Τετάρτη.

Ο Ομπάμα δεν έχει αλλάξει τη θέση του από το 2010, όταν δήλωσε ότι η μαριχουάνα δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί βάσει του ομοσπονδιακού νόμου, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Τζέι Κάρνεϊ προχώρησε σε αποσαφήνιση των παρατηρήσεων του Ομπάμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό New Yorker ότι το κάπνισμα μαριχουάνας δεν είναι περισσότερο επικίνδυνο από το αλκοόλ.

Τα σχόλια του Aμερικανού προέδρου έτυχαν σκληρής κριτικής από οργανώσεις για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, αλά και από τον πρώην γερουσιαστή Πάτρικ Κένεντι ο οποίος έχει δώσει προσωπική μάχη κατά των ναρκωτικών. Ο Κένετι κάλεσε τον Ομπάμα να εξετάσει τις επιβλαβείς επιδράσεις της μαριχουάνας, και να δει τα αποδεικτικά στοιχεία που αναφέρουν ότι η σημερινή μαριχουάνα είναι « πολύ πιο ισχυρή» από την μαριχουάνα που κάπνισε ο πρόεδρος κατά δήλωσή του στα νιάτα του.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έδωσε έμφαση στην επιμονή του Ομπάμα ότι το κάπνισμα της μαριχουάνας είναι «μια κακή συνήθεια και (...) όχι κάτι που ενθαρρύνει». Και επικαλέστηκε τα λόγια του αμερικανού προέδρου το περιοδικό New Yorker ότι έχει πει στις κόρες του ότι είναι «μια κακή ιδέα, χάσιμο του χρόνου και ανθυγιεινή πράξη».

Ο αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξή του είχε πει επίσης ότι η νομιμοποίηση της μαριχουάνας από τις πολιτείες του Κολοράντο και Ουάσιγκτον ήταν ένα σημαντικό «πείραμα ». Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν ο Ομπάμα θέλει να δει τέτοια πειράματα να προχωρούν ο Κάρνεϊ ανέφερε και πάλι το σχόλιο του προέδρου στη συνέντευξή του ότι «είναι σημαντικό για την κοινωνία να μην έχουμε μια κατάσταση στην οποία μεγάλη μερίδα ανθρώπων έχουν παραβεί το νόμο και μόνο μια ... μικρή επιλεγμένη ομάδα τιμωρείται».