ΚΟΣΜΟΣ

Τελευταία ευκαιρία για τον Ομπάμα;

Τελευταία ευκαιρία για τον Ομπάμα;

Πώς αξιολογούν όμως οι ειδικοί την επιθετική εμφάνιση του Μπαράκ Ομπάμα; Κατάφερε να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα ή περιορίστηκε σε μια αμυντική στάση;

Ο Μάθιου Ντας από το Center for American Progress δήλωσε σχετικά στην Deutsche Welle: «Έγινε αισθητή η απογοήτευσή του από το Κογκρέσο, το οποίο επέδειξε κωλυσιεργούσα συμπεριφορά το περασμένο διάστημα. Είδαμε έναν πρόεδρο, ο οποίος δεν το βάζει κάτω. Θα προσπαθήσει να συνεργασθεί με το Κογκρέσο, αλλά παράλληλα καθιστά σαφές ότι θα υλοποιήσει την ατζέντα του και χωρίς το Κογκρέσο».

Η επικοινωνιακή ομάδα του Ομπάμα είχε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες στο προοίμιο της ομιλίας του. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν συναρπαστικό παρά την ρητορική δεινότητα του αμερικανού προέδρου. Ο Ομπάμα μίλησε για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, η οποία θα πρέπει να είναι προσιτή από πλευράς κόστους. Μίλησε για το Γκουαντάναμο, την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ δεν δίστασε να θίξει και το ζήτημα του κατώτατου μισθού. Πόσα από αυτά τα ζητήματα θα μπορέσει να υλοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος;

Αντίθετα, ο Στέφεν Χες είναι απαισιόδοξος. «Και μετά την ομιλία του προέδρου, οι δυνατότητες παραμένουν περιορισμένες. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα Κογκρέσο, το οποίο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις, δεν πρόκειται να τον στηρίξει», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Brooking Institution και προσθέτει:

«Οι Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν -και δικαίως- ότι θα έχουν την ευκαιρία στις επόμενες εκλογές, το φθινόπωρο, να διατηρήσουν τον έλεγχο της βουλής των αντιπροσώπων και να κερδίσουν τη γερουσία».

Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί και η Washington Post, η οποία ανέλυσε την περσινή ομιλία του Ομπάμα. Από τους 24 στόχους που έθεσε υλοποιήθηκαν μόνο πέντε, παρατηρεί η εφημερίδα. Προκειμένου λοιπόν να μην βρεθεί στην ίδια θέση το 2015, πιθανότατα θα αγνοήσει εν ανάγκη το Κογκρέσο και θα επιδείξει μεγαλύτερη δυναμικότητα.

Διαβάστε επίσης

Βέτο θα ασκήσει ο Ομπάμα σε περίπτωση νέων κυρώσεων στο Ιράν