Ισπανία: Θύμα της καταιγίδας η μεγαλύτερη έκθεση γιγάντιων καλαμαριών

Ισπανία: Θύμα της καταιγίδας η μεγαλύτερη έκθεση γιγάντιων καλαμαριών

Τα τεράστια κύματα που σάρωσαν χθες τις ακτές στα βόρεια της Ισπανίας προκάλεσαν μεγάλες υλικές ζημιές, περιλαμβανομένης της καταστροφής της «μεγαλύτερης έκθεσης γιγάντιων καλαμαριών» του κόσμου, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της έκθεσης.

«Η καταιγίδα κατέστρεψε ολοσχερώς το ισόγειο και τον πρώτο όροφο» του κτιρίου, εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίς Λάρια, διευθυντής του Κέντρου του Γιγάντιου Καλαμαριού, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι Λουάρθα, στην αυτόνομη περιφέρεια των Αστουριών.

«Τέσσερα εκθέματα από τα πλέον εμβληματικά χάθηκαν» από τα 14 που φιλοξενεί το κέντρο, δηλαδή «η μεγαλύτερη έκθεση που υπάρχει στον κόσμο» κι είναι αφιερωμένη στο γιγάντιο καλαμάρι, προσέθεσε ο ίδιος.

Ένα από τα δείγματα που χάθηκαν έχει μήκος σχεδόν 14 μέτρων. Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολίασε ότι καθώς ο υπεύθυνος του κέντρου μιλούσε πίσω του ηχούσε ο θόρυβος από τις εργασίες «απομάκρυνσης και καθαρισμού προκειμένου να επιχειρηθεί η ανάσυρση των γιγάντιων καλαμαριών που έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια» όπως εξήγησε ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία.

«Μπορεί να αποκαταστήσουμε την μόνιμη έκθεσή μας, αλλά οι ζημιές τόσο στην υποδομή όσο και στο μουσείο είναι σημαντικές», πρόσθεσε, εκτιμώντας το ύψος των ζημιών σε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.