ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θέλει να «ανακατευτεί» ο ιρανός ΥΠΕΞ για το θέμα της Συρίας

Δεν θέλει να «ανακατευτεί» ο ιρανός ΥΠΕΞ για το θέμα της Συρίας

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Γιαβάντ Ζαρίφ παραδέχθηκε ότι «δεν διαθέτει εξουσία» για να συζητήσει τη συριακή σύγκρουση με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, αναγνωρίζοντας ότι αυτό το ευαίσθητο θέμα εξετάζεται σε υψηλότερο επίπεδο, ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών την Τρίτη.

Σύμφωνα με την Τζένιφερ Ψάκι, ο Ζαρίφ προχώρησε σε αυτή την ομολογία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον Τζον Κέρι σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Μόναχο .

Στη συνάντηση ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να ανοίξει τη συζήτηση για την εμφύλια σύγκρουση στη Συρία μεταξύ των ανταρτών και των καθεστωτικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ - Άσαντ τον οποίο υποστηρίζει η Τεχεράνη. Ο Τζον Κέρι εξέφρασε «την ανησυχία του για το ρυθμό με τον οποίο τα χημικά όπλα μεταφέρονται εκτός της Συρίας καθώς και για την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αλλά ο ιρανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι «δεν είχε καμιά αρμοδιότητα να συζητήσει ή να διαπραγματευτεί για τη Συρία και ως εκ τούτου το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης επικεντρώθηκε στην πυρηνική ενέργεια» ανέφερε η Τζένιφερ Ψάκι. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτοί που έχουν αρμοδιότητα να συζητήσουν το θέμα της πολιτικής του Ιράν στη Συρία είναι οι Φρουροί της Επανάστασης, που βρίσκονται ιεραρχικά ακριβώς κάτω από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Οι συνομιλίες των δυο αντρών επικεντρώθηκαν μόνο στις δεσμεύσεις της Τεχεράνης σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα και την επερχόμενη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Το Ιράν και οι Ομάδα 5 +1 ( η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Γερμανία ), πέτυχαν το Νοέμβριο του 2013 ενδιάμεση συμφωνία που παγώνει ορισμένες ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν σε αντάλλαγμα για τη μερική άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.