Σε εξέλιξη η απομάκρυνση των αμάχων από την παλιά πόλη της Χομς

Σε εξέλιξη η απομάκρυνση των αμάχων από την παλιά πόλη της Χομς

Ένα πρώτο λεωφορείο απομάκρυνε σήμερα πολίτες που παρέμεναν αποκλεισμένοι επί ενάμισι χρόνο και πλέον στις πολιορκημένες συνοικίες της πόλης Χομς, στην κεντρική Συρία, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου από την πόλη αυτή.

Ο δημοσιογράφος αυτός ανέφερε ότι είδε πάνω από δέκα πολίτες να επιβαίνουν σε ένα λεωφορείο, συνοδευόμενοι από σύρους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με μια συριακή ΜΚΟ, περίπου «είκοσι πολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι, εγκατέλειψαν την παλιά πόλη με ένα λεωφορείο».

Ακολούθησαν και άλλα λεωφορεία και ασθενοφόρα της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι άρχισε τη μεταφορά τραυματιών από την παλιά πόλη σε νοσηλευτήρια και τόνισε ότι υπολογίζει να απομακρύνει περίπου 200 από εκεί, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ).

Η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος «σταθμεύει ασθενοφόρα στα σημεία άφιξης των προσώπων τα οποία απομακρύνονται για να προσφέρει ιατρικές φροντίδες σε αυτούς που τις χρειάζονται. Ένας ασθενής ο οποίος χρειαζόταν κατεπειγόντως νοσηλεία μεταφέρθηκε ήδη. . . σε μια κλινική», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Γιούαν Ουάτσον, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη Χομς, εστία της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τέθηκε σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη πόλη και την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δεν υπήρξαν ανταλλαγές πυρών μετά τα μεσάνυχτα στην πόλη αυτή.