ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Σε αποτυχία οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Συρία: Σε αποτυχία οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Ο Σύρος υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης Άλι Χάινταρ εκτίμησε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται στη Γενεύη μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για την επίλυση της συριακής κρίσης «είναι δεδομένο ότι θα αποτύχουν».

«Μέχρι στιγμής, όπως έχουν τα πράγματα δεν υπάρχει καμία πρόοδος», δήλωσε ο Χάινταρ, ενώ πρόσθεσε ότι «οι βάσεις στις οποίες δομήθηκε η σύνοδος (της Γενεύης) οδηγούν σε αποτυχία». Ο Σύρος υπουργός σημείωσε επίσης ότι «δεν υπήρξε πρόοδος στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ούτε στο θέμα της πολιτικής διαδικασίας». Ο Χάινταρ εξήγησε ότι η συριακή κυβέρνηση αποφάσισε να συμμετάσχει στη σύνοδο της Γενεύης κυρίως για να «σπάσει το πολιτικό και μιντιακό αποκλεισμό της χώρας που διαρκεί τρία χρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συριακή αντιπολίτευση συμμετέχει στη Γενεύη 2 για να «κερδίσει νομιμοποίηση», ενώ υπογράμμισε ότι «οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες ότι ο διάλογος αυτός δεν θα καταλήξει σε μια λύση για τη συριακή κρίση». Νωρίτερα ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι, είχε δηλώσει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση δεν σημειώνουν πρόοδο.

«Η έναρξη (των συνομιλιών) αυτή την εβδομάδα είναι όσο επίπονη ήταν και την πρώτη εβδομάδα. Δεν σημειώνουμε πολλή πρόοδο», είπε ο Μπραχίμι έπειτα από την κοινή συνάντησή του με τις αντιπροσωπείες των δυο αντιμαχόμενων πλευρών. «Φυσικά για να προχωρήσει πραγματικά (η διαπραγμάτευση) χρειαζόμαστε συνεργασία κι από τις δυο πλευρές εδώ και πολλή υποστήριξη απ' έξω», πρόσθεσε. Ο Μπραχίμι, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με ανώτατους Ρώσους και Αμερικανούς διπλωμάτες στη Γενεύη την Παρασκευή, είπε πως σχεδιάζει να υποβάλει μια αναφορά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

syria-refugee

Εξάλλου, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση με τους δύο συνδιοργανωτές της διάσκεψης, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, τις οποίες θα εκπροσωπήσουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ και η υφυπουργός Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν, αντίστοιχα. Η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία από την πλευρά της ανέφερε ότι δεν έχει συμφωνηθεί κάποια ατζέντα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη κι επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο στην άρνηση της αντιπολίτευσης να συζητήσει σχετικά με το ζήτημα της «τρομοκρατίας». «Άλλη μια ημέρα χάθηκε διότι οι αντιπρόσωποι του (Συριακού Εθνικού) Συνασπισμού», της κυριότερης παράταξης της αντιπολίτευσης, «επέμειναν ότι τρομοκρατία στη Συρία δεν υπάρχει και δεν ήθελαν να συζητήσουν για το ζήτημα», είπε ο Φάισαλ Μέκνταντ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ ο οποίος είναι ο επικεφαλής της επίσημης συριακής κρατικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη. Το ζήτημα «αυτό θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για κάθε Σύρο. . Έπειτα από αυτό, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ο,τιδήποτε», πρόσθεσε ο Μέκνταντ. Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Λουάι Σάφι απάντησε: «Είναι προφανές ότι το καθεστώς καθυστερεί και εξακολουθεί να πιστεύει σε μια στρατιωτική λύση».

Συγκεκριμένα ο Λουάι δήλωσε ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφωνούν για τα θέματα της βίας και της πολιτικής μετάβασης, με την αντιπολίτευση να θεωρεί ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της Συρίας τη δημιουργία ενός οργάνου μεταβατικής διακυβέρνησης. Ο Άνας Άμπνταχ, μέλος της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης, σημείωσε «το καθεστώς σταθερά προσπαθεί να αποφύγει το όργανο μεταβατικής διακυβέρνησης. Σήμερα ουσιαστικά αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα». Εξάλλου ο Σάφι είπε ότι η ομάδα του ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ κατηγόρησε την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης ότι «εμποδίζει την πρόοδο». «Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση και είπαμε ότι θα πρέπει να γίνονται δύο συναντήσεις την ημέρα. Η κυβέρνηση απάντησε ότι θέλει μόνο μία συνάντηση και ότι το απόγευμα θέλουν να συνομιλούν με τη Δαμασκό», κατήγγειλε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ομπάμα δεν «βλέπει» στρατιωτική λύση στη Συρία

«Χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες για τη Συρία»