Ο Φρανσουά Ολάντ στη Σίλικον Βάλεϊ

Ο Φρανσουά Ολάντ στη Σίλικον Βάλεϊ

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που επισκέπτεται εδώ και 30 χρόνια την Σίλικον Βάλεϊ μετά τον Φρανσουά Μιτεράν, ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσοντας πίστη στις νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις και εκφράζοντας τη διάθεση να υποδεχθεί τους αμερικανούς γίγαντες του Ιντερνετ στη Γαλλία.

 

Συμβολική στιγμή της επίσκεψής του, ο εναγκαλισμός του με τον Κάρλος Ντιάζ, γάλλο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη Σίλικον Βάλεϊ και ο οποίος πρωτοστάτησε το 2012 στο κίνημα κατά της σχεδιαζόμενης αύξησης της φορολογίας επί του κεφαλαιακού κέρδους των επιχειρήσεων, που θεωρήθηκε αποτρεπτική για τις επενδύσεις.

Ο Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε τη λήψη "ήδη από τον επόμενο μήνα" μέτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της καινοτομίας στη Γαλλία και για την ενθάρρυνση των νέων επιχειρηματιών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας συναντήθηκε σε εστιατόριο του Σαν Φρανσίσκο με τους μεγιστάνες του Ιντερνετ, το Ερικ Σμιτ της Google, την Σέριλ Σάντμπεργκ του Facebook, τον Τζακ Ντέρσι του Twitter και τον Μίτσελ Μπέικερ του Mozilla Foundation για να τούς μεταφέρει το ακολουθο μήνυμα: "Δεν φοβόμαστε τίποτε, δεν φοβόμαστε να τοποθετήσουμε τις καλύτερες επιχειρήσεις μας στη Σίλικον Βάλεϊ, δεν φοβόμαστε να προσελκύσουμε νέα ταλέντα ή ξένους επενδυτές στη χώρα μας...ελάτε να επενδύσετε στη Γαλλία, ελάτε να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας...ελάτε να υποστηρίξετε τις νέες γαλλικές επιχειρήσεις".

Ο Φρανσουά Ολάντ απέφυγε ωστόσο να θίξει το θέμα της φορολογίας και τις πρακτικές που χρησιμοποιούν κολοσσοί του Ιντερνετ όπως η Google για να γλιτώνουν φόρους και τις οποίες ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε καταδικάσει λίγες ημέρες πριν από την αναχώρησή τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Υπάρχουν επίσης όροι που πρέπει να τηρηθούν, κανόνες φορολογίας", και αυτά τα θέματα πρέπει να διευθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε αργότερα κατά την ομιλία του ενώπιον της γαλλικής κοινότητας του Σαν Φρανσίσκο.