Δεν ανοίγει την αγορά εργασίας για τους Κροάτες η Ελβετία

Δεν ανοίγει την αγορά εργασίας για τους Κροάτες η Ελβετία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμμετοχή της Ελβετίας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα «Ορίζοντας 2020» και «Erasmus» μετά την απόφαση της Βέρνης να μην ανοίξει την αγορά εργασίας της για τους Κροάτες, ανακοίνωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


«Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις και την απουσία σαφούς πολιτικού μηνύματος οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόε Χένον.

Η Κροατία που έγινε το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο, είναι το «πρώτο θύμα» του δημοψηφίσματος που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελβετία για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Η Ελβετία που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κύριος εμπορικός εταίρος της, αποφάσισε με δημοψήφισμα (50,3%) στις 9 Φεβρουαρίου τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Αυτό το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει μια «νέα συνταγματική διάταξη» και «η Ελβετία δεν μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία στη σημερινή της μορφή» ανέφερε τότε ο εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ελβετίδα υπουργός Δικαιοσύνης Σιμονέτα Σομαρούγκα ενημέρωσε το Σάββατο την υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς ότι η Βέρνη δεν είναι σε θέση να υπογράψει «στη σημερινή της μορφή» τη διμερή συμφωνία για την επέκταση της ελεύθερης πρόσβασης στην ελβετική αγορά εργασίας, που απολαμβάνουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στους υπηκόους των νέων κρατών μελών.