ΚΟΣΜΟΣ

Χαμενεΐ: Οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις δε θα οδηγήσουν πουθενά

Χαμενεΐ: Οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις δε θα οδηγήσουν πουθενά

Οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1, οι οποίες επαναλαμβάνονται αύριο στη Βιέννη, θα συνεχιστούν, αλλά "δεν θα οδηγήσουν πουθενά", δήλωσε σήμερα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

"Ορισμένοι αξιωματούχοι της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης πιστεύουν ότι εάν διαπραγματευτούν το πυρηνικό ζήτημα, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, αλλά όπως τόνισα στην ομιλία μου στις αρχές του έτους (τον Μάρτιο του 2013), δεν είμαι αισιόδοξος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, δεν θα οδηγήσουν πουθενά, αλλά δεν αντιτίθεμαι σε αυτές", υπογράμμισε ο Χαμενεΐ ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων στην Τεχεράνη.

"Οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες άρχισε το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχιστούν και το Ιράν δεν παραβιάζει τις δεσμεύσεις του, αλλά επισημαίνω ότι δεν θα οδηγήσουν πουθενά", πρόσθεσε εξάλλου στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Χαμενεΐ έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τα άλλα μέλη της ιρανικής αντιπροσωπείας έφθασαν στη Βιένη για να επαναλάβουν αύριο τις διαπραγματεύσεις με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) για μια οριστική συμφωνία όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, ο ιρανός πρεσβευτής στη Μόσχα Μεχντί Σαναϊέ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, τονίζει ότι η Ρωσία είναι πιθανό να κατασκευάσει ένα δεύτερο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ, με αντάλλαγμα ιρανικό πετρέλαιο. Η Ρωσία έχει κατασκευάσει και τον πρώτο αντιδραστήρα στο Μπουσέρ, το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν.