ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Ουκρανία: Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Η κατάσταση στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο των υπουργών, στο οποίο από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας, προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση «στοχευμένων κυρώσεων» και επιβολής εμπάργκο σε υλικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις αρχές της Ουκρανίας σε πράξεις βίαιης καταστολής.

Σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που έχει υπόψη του το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι «στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία, αφορούν αφενός στην απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων και αφετέρου στο πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων.

Επιπλέον, το σχέδιο συμπερασμάτων προβλέπει την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και σε εξοπλισμό, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής προεδρίας, μεταξύ των χωρών - μελών της Ένωσης υπάρχει ευρεία συναίνεση και στα δύο περιοριστικά μέτρα, αλλά ταυτόχρονα η πλειονότητα των κρατών - μελών της ΕΕ διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στα όπλα.

oukrania4

Επιπλέον, όπως σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, όλη η παράγραφος των συμπερασμάτων για την επιβολή κυρώσεων στην Ουκρανία βρίσκεται «στον αέρα», καθώς εξαρτάται από τη συνάντηση των τριών υπουργών εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τρεις υπουργοί εξωτερικών θα ενημερώσουν την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Κάθριν Άστον για την έκβαση των συζητήσεων με τον Ουκρανό Πρόεδρο και εκείνη από την πλευρά της θα ενημερώσει τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ.

Στο κείμενο συμπερασμάτων οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ υπογραμμίζουν «την ανησυχία της ΕΕ για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία», σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί την καταστολή».

Επιπλέον, κάνουν έκκληση για «άμεσο τερματισμό της βίας και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», καλούν δε την κυβέρνηση της Ουκρανίας «να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης «να κρατήσουν αποστάσεις από αυτούς που καταφεύγουν σε ριζοσπαστικές δράσεις και σε πράξεις βίας».

Στη συνέχεια, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ τονίζουν ότι «μια βιώσιμη λύση στην πολιτική κρίση πρέπει να περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης και τη δημιουργία προϋποθέσεων για δημοκρατικές εκλογές».

Τέλος, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθούν «κίνητρα» προς τον Ουκρανικό λαό, όπως π.χ. η απελευθέρωση θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Ουκρανούς πολίτες, αλλά και ένα θετικό μήνυμα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

«Παραμένουμε σε ετοιμότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία στη μεταρρυθμιστική διαδικασία για ένα σταθερό και δημοκρατικό μέλλον ευημερίας για τους πολίτες της. Η προσφορά μας για πολιτική συνεργασία και οικονομική ολοκλήρωση παραμένει στο τραπέζι», αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Τέλος, αντικίνητρο θεωρείται από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, η πρόταση για πάγωμα των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ προς την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Αιχμάλωτοι των διαδηλωτών 67 αστυνομικοί

Αποχωρεί ο Δήμαρχος του Κιέβου

Πεθαίνοντας στην Ουκρανία...

Συνεχίζεται η αιματοχυσία ! Πάνω από 50 οι νεκροί στο Κίεβο (vid)

Οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο μέσα από τον φακό του Γ. Μπεχράκη

Βίντεο: Ελεύθεροι σκοπευτές στη Ουκρανία δίνουν τη χαριστική βολή

Ουκρανοί αθλητές αποχωρούν από το Σότσι λόγω της αιματοχυσίας