ΚΟΣΜΟΣ

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Κανένας δεν σηκώνει το τηλέφωνο στο Κίεβο

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Κανένας δεν σηκώνει το τηλέφωνο στο Κίεβο

Μία διαφορετική πτυχή της κρίσης στην Ουκρανία έδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χέιγκελ, έχει επανειλημμένως επιχειρήσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αλλά "ουδείς σηκώνει το τηλέφωνο".

Οι αποτυχημένες προσπάθειες επικοινωνίας του Πενταγώνου έγιναν τις τελευταίες ημέρες όπου σοβεί η κρίση και ενώ υπήρξε αλλαγή στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με κάποιον από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκεί στην Ουκρανία» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Έχουμε προσπαθήσει να αρκετές φορές αυτή την εβδομάδα» ανέφερε επίσης ο Κίρμπι. «Θα έλεγα ότι είναι πολύ ασυνήθιστο», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου είπε ότι η συνεργασία με τις ουκρανικές στρατιωτικές αρχές ήταν έως τώρα επιτυχημένη και αναγνώρισε ότι συνήθως δεν είναι τόσο δύσκολο στον αμερικανό υπουργό Άμυνας να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με κάποιον ξένο ομόλογό του. Τελευταία φορά που ο Χέιγκελ επικοινώνησε με τον ουκρανό συνάδελφό του ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο είπε ο Κίρμπι.

Defe190c

Το Πεντάγωνο έχει προειδοποιεί τον ουκρανικό στρατό να μείνει έξω από την πολιτική κρίση της χώρας. Ο Κίρμπι ανέφερε επίσης ότι οι εκθέσεις που διαθέτουν οι αμερικανοί από το προσωπικό της πρεσβείας τους στο Κίεβο δείχνουν ότι, μέχρι στιγμής, ο στρατός της Ουκρανίας δεν εμπλέκεται στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Αντ' αυτού, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως οι αποθήκες όπλων και πυρομαχικών είπε ο Τζον Κίρμπι.

«(Ο Χέιγκελ) καλεί τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν να απέχουν από τη σύγκρουση, που μπορεί και πρέπει να λυθεί με πολιτικά μέσα» δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου. Ο Κίρμπι είπε ακόμη ότι δεν έχει κινηθεί διαδικασία για απομάκρυνση των αμερικανών πολιτών από την Ουκρανία, σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω . Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού είχε διαθέσιμους πόρους, αν χρειαστεί .

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς όρισε νέο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου ενόπλων δυνάμεων την Τετάρτη. Το ουκρανικό προεδρικό διάταγμα δεν έδωσε καμία εξήγηση για την αλλαγή του προσώπου ούτε το χρονοδιάγραμμα.