Χιλιάδες ψηφοφόροι διπλοψήφισαν στην Αυστραλία

Χιλιάδες ψηφοφόροι διπλοψήφισαν στην Αυστραλία

Δεν έχει κοπάσει ακόμα ο σάλος από την απώλεια 1375 ψήφων στη Δυτική Αυστραλία που οδήγησε στην επανάληψη των εκλογών για την ανάδειξη ομοσπονδιακών γερουσιαστών στην ίδια πολιτεία και τώρα έγινε γνωστό ότι στις περσινές εθνικές εκλογές τουλάχιστον χιλιάδες ψηφοφόροι ψήφισαν πάνω από μια φορά!

 

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διεξαγωγής Εκλογών (Australian Electoral Commission) ερευνήθηκαν 19.000 περιπτώσεις ανθρώπων που ενδέχεται να ψήφισαν πάνω από μια φορά.

Όπως προέκυψε από την έρευνα τουλάχιστον 2.000 ψηφοφόροι ψήφισαν πάνω από μια φορά. Ένας μάλιστα εντοπίστηκε να έχει ρίξει 15 ψήφους, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ!

Όπως ειπώθηκε σε επιτροπή της γερουσίας, από την έρευνα προέκυψε πως το 81% αυτών που ψήφισαν πάνω από μια φορά ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να κατανοήσουν την εκλογική διαδικασία.

Η Υπηρεσία Διεξαγωγής Εκλογών συνεργάζεται με την αστυνομία για τη διαλεύκανση κάποιων περιπτώσεων διπλοψηφίσματος.

Στην Αυστραλία οι ψηφοφόροι δεν παρουσιάζουν ούτε ταυτότητα, ούτε εκλογικό βιβλιάριο για να ψηφίσουν. Απλά λένε το όνομά τους και τη διεύθυνσή τους και οι αρμόδιοι υπάλληλοι σημειώνουν με μολύβι ότι ψήφισε. Και επειδή η κάθε έδρα έχει πολλά εκλογικά τμήματα είναι δυνατόν κάποιος να εμφανιστεί σε πάνω από ένα τμήμα και να ψηφίσει δυο ή και περισσότερες φορές αλλά έως σήμερα δεν είχαν προκύψει τέτοια φαινόμενα.

Η ημερομηνία των εκλογών για την ανάδειξη έξι νέων γερουσιαστών στη Δυτική Αυστραλία, θα ανακοινωθεί σύντομα, θα κοστίσει 20 εκατομμύρια δολάρια και το αποτέλεσμά τους ίσως είναι καθοριστικής σημασίας για την ομοσπονδιακή συντηρητική κυβέρνηση του Συνασπισμού Φιλελεύθερων-Εθνικών.

Η κυβέρνηση του Τόνι 'Αμποτ δεν έχει τώρα την πλειοψηφία στην γερουσία. Αν κερδίσει όμως μια έξτρα έδρα στη γερουσία θα αποκτήσει την πλειοψηφία και θα μπορεί να περνά άνετα όλα τα νομοσχέδια της.