ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Συνάντηση Βιγκένιν-Ντέστσιτσια στο Κίεβο

Βουλγαρία: Συνάντηση Βιγκένιν-Ντέστσιτσια στο Κίεβο

Με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντέστσιτσια συναντήθηκε σήμερα στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κριστιάν Βιγκένιν.


Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης εργασίας του Βούλγαρου ΥΠΕΞ στην Ουκρανία περιλαμβάνει συνομιλίες με τον προσωρινό πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ και με τον αρχηγό του κόμματος «Ουντάρ» Βιτάλι Κλίτσκο.
«Είναι σημαντικό, μετά τις σημερινές αποφάσεις να συνεχίσουμε το διάλογο με την ουκρανική κυβέρνηση.

Και να υπογραμμίσουμε, ότι η Βουλγαρία έχει ειδικάσυμφέροντα στις σχέσεις με την Ουκρανία, θέτοντας έμφαση στη μεγάλη βουλγαρική κοινότητα, που μένει εκεί. Με την επίσκεψη αυτή θέλουμε να στείλουμε μήνυμα, ότι δεν πρόκειται για θέμα, το οποίο μπορούμε να παραμερίσουμε.

Και ότι οι διμερείς σχέσεις μας θα εξαρτηθούν και από τον τρόπο, με τον οποίο η καινούργια εξουσία αντιμετωπίζει τις μειονότητες, γενικότερα, όπως και τη βουλγαρική, ειδικότερα». Αυτό τόνισε ο κ. Βιγκένιν, μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών των ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σε δηλώσεις του στη ΒΝΤ.

Στα δημοσιεύματα υπενθυμίζεται η έντονη αντίδραση της Σόφιας, με αφορμή την ακύρωση νόμου που έδινε δικαίωμα χρήσης των Βουλγαρικών και άλλων μειονοτικών γλωσσών στην Ουκρανία ως «επίσημες περιφερειακές γλώσσες».

Οι Βούλγαροι σχολιαστές επισημαίνουν, ότι την ανησυχία της Σόφιας συμμερίστηκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας στην κοινή συνάντηση των ΥΠΕΞ της «Τετράδας του Βίσεγκραντ» (από την ομώνυμη πόλη, στην οποία η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία εγκαινίασαν την πρωτοβουλία περιφερειακής συνεργασίας των τεσσάρων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης) με τους ομολόγους τους των κρατών-μελών της ΕΕ στα Βαλκάνια.