ΚΟΣΜΟΣ

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Κριμαία

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Κριμαία

Ομάδα Παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, πρόκειται να μεταβεί τις προσεχείς ημέρες στην Κριμαία.

«Μία αποστολή του ΟΑΣΕ, η οποία βρίσκεται στο Κίεβο, αναμένεται να ταξιδέψει στη χερσόνησο της Κριμαίας για να επιβλέψει την κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Αντρέι Παρούμπι, και πρόσθεσε πως η κατάσταση ασφαλείας στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας είναι «περίπλοκη αλλά σταθερή».

Η αποστολή, στην οποία συμμετέχουν αρκετά κράτη μέλη του ΟΑΣΕ —περιλαμβανομένων και απεσταλμένων των ΗΠΑ— αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη και θα έχει διάρκεια μίας εβδομάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα γραφεία του ΟΑΣΕ στη Βιέννη. Οι πηγές αυτές πρόσθεσαν πως η αποστολή πιθανόν θα επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δεν είναι μέχρι τώρα σαφές εάν η Ρωσία θα επιτρέψει την είσοδο της ομάδας των παρατηρητών στην περιοχή, όπου διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των σημείων πρόσβασης.

Οι Ουκρανοί «σκοπεύουν να ξεκινήσουν την αποστολή ως ένα εθελοντικό μέτρο» και τα μέλη της «θα φιλοξενηθούν στο έδαφός τους ώστε να επισκεφθούν τις (στρατιωτικές) εγκαταστάσεις. . . για να διαλυθούν οι όποιες ανησυχίες», δήλωσε στο Reuters διπλωμάτης του ΟΑΣΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή σήμερα στα στρατεύματα που συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια στη δυτική Ρωσία να επιστρέψουν στις βάσεις τους την Παρασκευή, σε μια κίνηση η οποία φαίνεται πως έχει στόχο να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με τη Δύση.

Μια τέτοια αποστολή εποπτείας δεν χρειάζεται ειδική εντολή από τον ΟΑΣΕ, αφού προβλέπεται ήδη από το λεγόμενο Έγγραφο της Βιέννης για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μείωσης του κινδύνου.

«Η πρόσκληση αφορά το έδαφος της Κριμαίας, για το χρονικό διάστημα μεταξύ 5ης και 12ης Μαρτίου, (προβλέπει) την αποστολή 2 παρατηρητών από κάθε χώρα και (επικεντρώνεται στις) ανησυχίες σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.

«Αυτή την στιγμή η πρόσκληση αφορά αποκλειστικά στην Κριμαία, ωστόσο εάν σταλεί πρόσκληση από την Ουκρανία, η αποστολή θα μπορούσε να επεκταθεί και αλλού», δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr