ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: Απεργούς ανθρακωρύχους επισκέφθηκε η πρωθυπουργός

Σλοβενία: Απεργούς ανθρακωρύχους επισκέφθηκε η πρωθυπουργός

Την επίσκεψη της πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Αλενκα Μπράτουσεκ δέχθηκαν αργά χθες το βράδυ 130 ανθρακωρύχοι σε ένα ορυχείο, που πρόκειται να κλείσει. Η κίνηση της πρωθυπουργού ερμηνεύτηκε ως σημάδι, ότι τα αιτήματά τους ενδεχομένως να ικανοποιηθούν.


Οι εργάτες στο ανθρακωρυχείο Τρμπόβλιε- Χράστνικ (RTH) πέρασαν τη δεύτερη νύχτα τους στις στοές, με αιτήματα την καταβολή των μισθών τους, αλλά και των αποζημιώσεων σε 135 συναδέλφους τους, που έχουν απολυθεί.

Σε δηλώσεις του στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, ο επικεφαλής της απεργιακής επιτροπής, Άντον Λίσετς, ανέφερε ότι η κ. Μπράτουσεκ έθεσε προς διαπραγμάτευση συγκεκριμένες προτάσεις, ωστόσο δεν επετεύχθη κάποια συμφωνία, παρά μόνο τέθηκαν τα θεμέλια για τις περαιτέρω συνομιλίες.

Οι ανθρακωρύχοι, με την έναρξη της απεργίας τους, το πρωί της Δευτέρας, έλαβαν ολόκληρη την αμοιβή του Ιανουαρίου και αξιώνουν τώρα μία γραπτή διαβεβαίωση, ότι θα τους εξοφληθεί η αμοιβή του Φεβρουαρίου στις 18 Μαρτίου.

Ζητούν, επίσης, την αποπληρωμή στο ακέραιο της αποζημίωσης για τους συναδέλφους τους, οι οποίοι έχασαν τις θέσεις εργασίας τους. Όσοι απολύθηκαν τον Δεκέμβριο αποζημιώθηκαν μόνο με 2.000 ευρώ τη Δευτέρα, από τα 10.000-12.000 ευρώ, που τους είχαν υποσχεθεί.

Οι απολύσεις αναμένεται να συνεχιστούν τον Απρίλιο, καθώς το ορυχείο βρίσκεται σε διαδικασία οριστικής παύσης της λειτουργίας του, η οποία παρατάθηκε από τον αρχικό προγραμματισμό για το 2015, στο 2018.