ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ προσπαθεί να... απειλήσει τη Μόσχα

Η Μέρκελ προσπαθεί να... απειλήσει τη Μόσχα

Για «τεράστια πολιτική και οικονομική ζημιά» της ίδιας της Ρωσίας και αλλαγή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η Μόσχα συνεχίσει την ίδια πολιτική, μίλησε η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης και έκανε λόγο για κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.


«Εάν η Ρωσία συνεχίσει στο δρόμο των τελευταίων εβδομάδων, αυτό δεν θα συνεπάγεται καταστροφή μόνο για την Ουκρανία. Εμείς, ως γείτονες της Ρωσίας, δεν θα το δούμε μόνο ως απειλή και δεν θα αλλάξει απλώς η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ρωσία. Όχι, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ίδια την Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά», τόνισε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας σήμερα στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας επανέλαβε ακόμη ότι οι ενέργειες της Μόσχας αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. "Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ρωσία, αντί να ενεργήσει ως παράγων σταθερότητας, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του γείτονά της. Εάν εξακολουθήσει να αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία, η ηγεσία της ΕΕ είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κυρώσεων στο «στάδιο 3». Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης, υπογραμμίζοντας ότι ΕΕ και οι ΗΠΑ εργάζονται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, καθώς «αυτό το θέμα δεν μπορεί να λυθεί στρατιωτικά».

Ταυτόχρονα η κυρία Μέρκελ επιχείρησε να καθησυχάσει την Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρική συμφωνία της ΕΕ με την Ουκρανία δεν στρέφεται εναντίον της και τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της δημιουργίας διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μέσω της Ομάδας Επαφής, προκειμένου "να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα θέματα που οδήγησαν στην κρίση".

Η καγκελάριος υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση στην Κριμαία δεν έχει ομοιότητες με την περίπτωση της Σερβίας και του Κοσόβου και χαρακτήρισε «παράνομο» το επικείμενο δημοψήφισμα, ενώ υποσχέθηκε στο Κίεβο, εκτός από συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και στήριξη στα θέματα προμήθειας ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: «Η Γερμανία δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο»