ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ

Ουκρανία: Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ

Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου συζητήθηκε ένα κείμενο ψηφίσματος που καταδίκαζε το δημοψήφισμα στην Κριμαία επειδή "αντιτίθεται σε κάθε αντιπαράθεση" και θέλει "να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης", ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.


Στο σχέδιο ψηφίσματος αναφερόταν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που είναι σε εξέλιξη στην Κριμαία δεν θα είναι έγκυρο. Το ψήφισμα απορρίφθηκε αφού η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ, άσκησε βέτο. Οι υπόλοιπες 13 χώρες το υπερψήφισαν ενώ η Κίνα, που συχνά συντάσσεται με τη Ρωσία, προτίμησε αυτήν τη φορά την αποχή.

"Η Κίνα δεν συμφωνεί με μια χειρονομία αντιπαράθεσης", εξήγησε ο Κιν Γκανγκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σε μια ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. "Η ψήφιση αυτού του σχεδίου απόφασης θα οδηγούσε μόνο σε ακόμη μεγαλύτερη αντιπαράθεση και θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, κάτι που δεν συμφέρει τους Ουκρανούς και τη διεθνή κοινότητα", πρόσθεσε.

Το Πεκίνο κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί "μια κλιμάκωση της έντασης", επέμεινε ο εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα τηρεί "αντικειμενική και δίκαιη στάση στο θέμα της Ουκρανίας".

Ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Λιου Τζιεγί πρότεινε το Σάββατο τη συγκρότηση "ενός διεθνούς συντονιστικού μηχανισμού" που θα αναλάβει να βρει μια πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Όλα έτοιμα για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Οι κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ δεν θα έχουν αντίκτυπο

Δυναμιτίζεται επικίνδυνα το κλίμα στην Ουκρανία

Διαλύεται το κοινοβούλιο της Κριμαίας με απόφαση της Ουκρανίας