ΚΟΣΜΟΣ

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία ο Κάμερον

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία ο Κάμερον

Για «δημοψήφισμα υπό την απειλή Καλάσνικοφ» στην Κριμαία έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι σε περίπτωσει που στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, θα υποστεί ακόμα σοβαρότερες κυρώσεις.

«Μετά την τελευταία συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε ένα πλαστό και παράνομο δημοψήφισμα υπό την απειλή Καλάσνικοφ και η Ρωσία προσπάθησε να προσαρτήσει την Κριμαία. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κάτι το οποίο δεν θα αναγνωρίσουμε», δήλωσε ο Κάμερον.

«Η καλύτερη απάντηση στη Ρωσία είναι μια ισχυρή και επιτυχημένη Ουκρανία», σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αν ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν στην ανατολική Ουκρανία, τότε το Κρεμλίνο θα έρθει αντιμέτωπο με «σοβαρές επιπτώσεις σε μια ευρεία κλίμακα οικονομικών τομέων».

Όταν ρωτήθηκε αν θα επιβληθούν κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και σε άλλους ρώσους ολιγάρχες, ο Κάμερον απάντησε: «Σίγουρα δεν έχουμε αποκλείσει κανέναν από το ενδεχόμενο», όμως πρόσθεσε: «Πρέπει να στοχοποιηθούν οι άνθρωποι που έχουν άμεση σχέση με τη δράση που έχει αναληφθεί».

Εξάλλου ο βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Ρωσία εξαρτάται περισσότερο από την Ευρώπη, απ' ό,τι η Ευρώπη από τη Ρωσία. «Θα πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι φυσικά η Ευρώπη εξαρτάται κατά 25% ή περίπου τόσο από το ρωσικό αέριο, όμως αν δείτε τα έσοδα της Gazprom, περίπου το 50% εξ αυτών προέρχονται από την Ευρώπη. Οπότε η Ρωσία χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο απ' ό,τι η Ευρώπη χρειάζεται τη Ρωσία», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ανταποδίδει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις

Ο Πούτιν υπέγραψε την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία

«Πόλεμος»... Κυρώσεων ΗΠΑ-Ρωσίας

Η ΕΕ ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία

Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν ευρύτερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Μ. Σούλτς: Φόβους πολέμου στην Ευρώπη επαναφέρει η κρίση στην Κριμαία