ΚΟΣΜΟΣ

«Οι κάτοικοι γνώριζαν τον κίνδυνο κατολίσθησης», λένε οι διασώστες

«Οι κάτοικοι γνώριζαν τον κίνδυνο κατολίσθησης», λένε οι διασώστες

Οι κάτοικοι του χωριού που καταστράφηκε από μια κατολίσθηση κοντά στο Σιάτλ, προκαλώντας τον θάνατο 24 ανθρώπων σύμφωνα με έναν νεώτερο προσωρινό απολογισμό, «γνώριζαν τους κινδύνους», τόνισαν σήμερα στελέχη των υπηρεσιών διάσωσης.

Η αγροτική κοινότητα του Όσο, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σιάτλ (στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, στα βορειοδυτικά) είχε ήδη πληγεί από μια κατολίσθηση το 2006. «Πολλά εκατομμύρια δολάρια» δαπανήθηκαν σε εγγειοβελτιωτικά έργα και σε έργα με σκοπό την αποτροπή κατολισθήσεων, επισήμανε στους δημοσιογράφους ο Τζον Πένινγκτον, επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης της κομητείας του Σνόχομις.

Ο Πένινγκτον απέρριψε τις αναφορές ότι οι αρχές θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικές για το ενδεχόμενο μιας νέας μεγάλης καταστροφής έπειτα από την μικρότερη κατολίσθηση του 2006 και ενώ διάφορες μελέτες είχαν καταδείξει την αστάθεια του εδάφους στο λόφο, τμήμα του οποίου κατέρρευσε το Σάββατο.

Τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, που βύθισε το Όσο κάτω από τόνους λάσπης, συντριμμιών και ξεριζωμένων δέντρων, ο Πένινγκτον σημείωσε ότι οι υπηρεσίες έκαναν «ό,τι μπορούσαν» για να ασφαλίσουν την περιοχή, που είναι «πολύ επιρρεπής στις κατολισθήσεις» και στις πλημμύρες.

Στο ποτάμι απ’ όπου προήλθε η κατολίσθηση, το Στιλαγκουάμις, είχαν διεξαχθεί πολλά έργα μετά την κατολίσθηση του 2006, και παρά «τις πολυάριθμες πλημμύρες» που σημειώθηκαν, «οι κάτοικοι ένιωθαν ασφαλείς. Όμως γνώριζαν τους κινδύνους» υπογράμμισε ο Πένινγκτον.

Υπενθύμισε επίσης ότι μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις του χειμώνα, οι υπηρεσίες του είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τους κατοίκους. «Κάναμε ό,τι μπορέσαμε (…). Όμως μερικές φορές καταστροφές σαν κι αυτή σημειώνονται» τόνισε ο ίδιος.

Εκατοντάδες διασώστες συνεχίζουν το δύσκολο έργο της έρευνας στα συντρίμμια. Οι ομάδες διάσωσης, με τη βοήθεια δεκάδων ντόπιων εθελοντών, χρησιμοποιούν ελικόπτερα, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, λέμβους, χόβερκραφτ και βαριά χωματουργικά μηχανήματα για να απομακρύνουν τους τεράστιους όγκους λάσπης και συντριμμιών αναζητώντας επιζώντες ή νεκρούς.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στους 24 οι νεκροί από την κατολίσθηση