ΚΟΣΜΟΣ

Η Ε. Επιτροπή προειδοποιεί τη Βουλγαρία για τον αγωγό South Stream

Η Ε. Επιτροπή προειδοποιεί τη Βουλγαρία για τον αγωγό South Stream

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τη Βουλγαρία για περίεργη συμπεριφορά αναφορικά με τον αγωγό South Stream» αναφέρει σήμερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος για ευρωπαϊκά θέματα Εuractiv, κάνοντας λόγο για απόπειρα της Βουλγαρίας να περάσει νομοθεσία που παρακάμπτει το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Dnevnik, την οποία επικαλείται ο Euractiv, δύο βουλευτές του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος κατέθεσαν προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο South Stream πρέπει να θεωρείται γραμμή διασύνδεσης και όχι αγωγός. Επομένως το εγχείρημα που στηρίζεται από τη Gazprom θα έπρεπε, κατά την άποψή τους να εξαιρεθεί από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της στο Βούλγαρο υπουργό Ενέργειας ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το σχέδιο νόμου αυτό. Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ εξέφρασε στον Euractiv τις ανησυχίες του Επιτρόπου για τη συμβατότητα των τροποποιήσεων με τη νομοθεσία της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η επιστολή δεν ήταν μέρος συγκεκριμένης νομικής διαδικασίας, αφού οι τροποποιήσεις δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί, αλλά ζητά τον εξονυχιστικό έλεγχο των τροποποιήσεων.

Ερωτηθείσα από τον Euractiv αν ο South Stream πρέπει να θεωρείται «νεκρό» εγχείρημα μετά τις εξελίξεις στην Κριμαία και την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο στις 20-21/3 να περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου αναγνώρισε ότι τα γεγονότα πιθανότατα θα έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Κατά τη Euractiv τα προβλήματα του South Stream διογκώνονται κυρίως από τους ενδοιασμούς που έχουν εκφραστεί από την ΕΝΙ, την ιταλική εταιρεία πετρελαίου, η οποία είναι βασικός μέτοχος στο εγχείρημα South Stream.

Παράλληλα ο Ρώσος μεγιστάνας Τιμτσένκο, που φέρεται νικητής του διαγωνισμού για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού, περιλαμβάνεται στη αμερικανική λίστα κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης: Νέα πρόκληση με τον Southstream!