ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Γιανουκόβιτς διέταξε τους σκοτωμούς των διαδηλωτών

Ουκρανία: Ο Γιανουκόβιτς διέταξε τους σκοτωμούς των διαδηλωτών

«Υπό την άμεση ηγεσία» του ανατραπέντος προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, «εκτελέστηκαν εν ψυχρώ» οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές το Φεβρουαρίου, στο Κίεβο, όπως δήλωσαν αρχηγοί των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο γενικός εισαγγελέας και οι επικεφαλής, τόσο του υπουργείου Εσωτερικών, όσο και της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας, κατά την οποία κατηγόρησαν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας Μπερκούτ για τους θανάτους περισσότερων από 100 διαδηλωτών.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας έδωσε εγκληματικές διαταγές και ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων υπέφερε στην 'κρεατομηχανή'», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ. «Όλα συντονίσθηκαν από μέλη των δυνάμεων της τάξης», πρόσθεσε.

Άγνωστοι Ρώσοι βρίσκονταν στο αρχηγείο της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας στη διάρκεια των διαμαρτυριών, οι οποίες διήρκεσαν τρεις μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.

«Πράκτορες της FSB (ρωσικές μυστικές υπηρεσίες) συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της δήθεν αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στις 20 Φεβρουαρίου, μια από τις πιο αιματηρές ημέρες στη μετασοβιετική ιστορία της Ουκρανίας, αεροπλάνα φορτωμένα με 5.100 κιλά ρωσικής κατασκευής εκρηκτικά και άλλα υλικά προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, προερχόμενα από τη ρωσική πόλη Τσκαλόφσκ, δήλωσε ακόμη ο Ναλιβαϊτσένκο.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε για πού μπορεί να προορίζονταν τα εκρηκτικά.
Νωρίτερα εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα δήλωσε πως 12 μέλη της δύναμης «Μπερκούτ», που έχει πλέον διαλυθεί, έχουν τεθεί υπό κράτηση ως ύποπτα ότι πυροβόλησαν ειρηνικούς διαδηλωτές.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Ύποπτα για δολοφονία μέλη αστυνομικής ομάδας καταστολής