ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: «Πράσινο φως» για την υλοποίηση του South Stream

Βουλγαρία: «Πράσινο φως» για την υλοποίηση του South Stream

Το «πράσινο φως» στην υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream εντός της βουλγαρικής επικράτειας, «άναψε» το κοινοβούλιο, ψηφίζοντας τροπολογία του Ενεργειακού Νόμου, η οποία καθιερώνει ειδικό καθεστώς του έργου.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν 113 βουλευτές του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του φιλελεύθερου Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και του εθνικιστικού Ατάκα, ενώ κατά ψήφισαν 64 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, GERB.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του GERB Μπόικο Μπορίσοφ κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, την πλειοψηφία για «απόπειρα παράκαμψης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντράγκομιρ Στόινεφ διαβεβαίωσε ότι το μεγάλο έργο θα κατασκευαστεί στην επικράτεια της Βουλγαρίας σε πλήρη αρμονία με τη βουλγαρική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ερωτηθείς για την επιστολή του Επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, με την οποία ο Επίτροπος ζητούσε διευκρινίσεις για αυτό το σχέδιο νόμου, ο κ. Στόινεφ υπενθύμισε ότι «η Βουλγαρία, η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν αναθέσει στον Επίτροπο να εκπροσωπεί τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα».

Ταυτόχρονα, ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ενεργεί σε πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, υποστηρίζοντας το στρατηγικό έργο προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι τα έργα κατασκευής του αγωγού στη Βουλγαρία θα ανοίξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της «ιδιαίτερα προβληματικής» -όπως είπε- βορειοδυτικής Βουλγαρίας (η οποία χαρακτηρίστηκε «φτωχότερη περιφέρεια της ΕΕ» από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat το 2013).

Διαβάστε επίσης:

Η Ε. Επιτροπή προειδοποιεί τη Βουλγαρία για τον αγωγό South Stream