ΚΟΣΜΟΣ

Άστον: Αίρονται οι εμπορικοί περιορισμοί μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας

Άστον: Αίρονται οι εμπορικοί περιορισμοί μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας

Την άρση των εμπορικών περιορισμών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα Απρίλιο, ανακοίνωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον, σε ομιλία της στην 4η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Ευρωπαϊκή Εξωτερική και Αμυντική πολιτική της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Καβούρι Αττικής.

Η κίνηση αυτή της ΕΕ, σύμφωνα με την κ. Άστον, αποσκοπεί στην εμπέδωση της οικονομικής σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ουκρανία- τομείς ωστόσο «στους οποίους θα έχει καθοριστική συμβολή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Η κ. Άστον κατηγόρησε στην ομιλία της τη Ρωσία, για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» και το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην Κριμαία υπέρ της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία. «Το μέλλον της Κριμαίας είναι μέλλον και της Ουκρανίας» δήλωσε η κ. Άστον. «Επιβάλλεται να υπάρξουν καλές σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία, αλλά η ίδια η Ουκρανία είναι αυτή που θα επιλέξει το μέλλον της» σημείωσε.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρώτη της προτεραιότητα είναι η αποκλιμάκωση της κατάστασης με την άσκηση πίεσης προς τη Ρωσία, αλλά και μια «οικονομική λύση» για την Ουκρανία, με καθοριστική και τη συμβολή του ΔΝΤ.

Γενικότερα, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη επίτευξης ενεργειακής αυτάρκειας εκ μέρους της ενωμένης Ευρώπης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εν πολλοίς επίτευξη των τριών προτεραιοτήτων που η ίδια είχε θέσει για την τετράχρονη θητεία της -τη δημιουργία εξωτερικής δράσης, την ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με τους στρατηγικούς εταίρους της και τη δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας- με αποτέλεσμα σήμερα, όπως τόνισε, «η ΕΕ να έχει μία συνεκτικότερη πολιτική».

Ρoή Ειδήσεων