ΚΟΣΜΟΣ

Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική ανησυχεί τους ειδικούς

Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική ανησυχεί τους ειδικούς

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν οι ειδικοί επιστήμονες για την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού που πλήττει τη Δυτική Αφρική και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ιό Έμπολα.

Η επιδημία αυτή "είναι σοβαρή επειδή, πρώτ' απ' όλα, δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο και επιπροσθέτως επειδή παρατηρείται μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων", εξήγησε ο Γάλλος γιατρός Σιλβέν Μπεζ, ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς (CNR) των ιογενών αιμορραγικών πυρετών που εδρεύει στη Λιόν.

"Είμαι πολύ ανήσυχος επειδή νομίζω ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε πώς έφτασε ο ιός στην περιοχή και δεν ξέρουμε την έκταση της ζώνης που έχει μολυνθεί" εξήγησε από την πλευρά του ο Τόμας Γκάισμπερτ, ειδικός στους αιμορραγικούς πυρετούς στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB).

Η επιδημία έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 80 ανθρώπους στη Γουινέα και τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς είχαν τον ιό Έμπολα. Ύποπτα κρούσματα έχουν επίσης εντοπιστεί σε γειτονικές χώρες όπως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και πιο πρόσφατα το Μαλί.

Η περίπτωση ενός κυνηγού που πέθανε στη Λιβερία και δεν είχε έρθει σε επαφή με κανέναν άλλο ασθενή "γεννά πολλά ερωτηματικά", τόνισε ο Μπεζ. Εάν επιβεβαιωθεί ότι τον σκότωσε ο Έμπολα και όντως δεν είχε καμία επαφή με άλλους ασθενής, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ο ιός "κυκλοφορεί στο δάσος και μεταφέρεται μέσω των νυχτερίδων και ενδεχομένως υπάρχει μια επιδημία μεταξύ των μεγάλων πιθήκων", πρόσθεσε ο γιατρός.

Όμως συμβαίνει και με πολλούς άλλους ιούς, οι νυχτερίδες αποτελούν πιθανότατα τους φυσικούς φορείς του Έμπολα που τον μεταδίδουν στα άλλα ζώα και τους ανθρώπους. "Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η επιδημία (στη Δυτική Αφρική) οφείλεται στην εισαγωγή του ιού από τις νυχτερίδες, όμως αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί", σχολίασε ο Μπεζ σημειώνοντας ότι έχουν διατυπωθεί και άλλες πιθανές υποθέσεις.