ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δεν θα συμμετέχει στην επέτειο για τη γενοκτονία της Ρουάντα

Γαλλία: Δεν θα συμμετέχει στην επέτειο για τη γενοκτονία της Ρουάντα

Η Γαλλία αποφάσισε να ακυρώσει τη συμμετοχή της στις τελετές μνήμης για τα 20 χρόνια από τη γενοκτονία της Ρουάντας μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της χώρας Πολ Καγκάμε, κατηγορώντας το Παρίσι ότι συμμετείχε στις σφαγές.


"Η Γαλλία αιφνιδιάστηκε από τις πρόσφατες κατηγορίες σε βάρος της από τον πρόεδρο της Ρουάντας" οι οποίες "είναι αντίθετες με τη διαδικασία διαλόγου και συμφιλίωσης που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ των χωρών μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

"Υπό τις παρούσες συνθήκες η Κριστιάν Τομπιρά, η υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα μεταβεί στο Κιγκάλι", πρόσθεσε. Η Τομπιρά είχε επιλεγεί από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για να εκπροσωπήσει τη Γαλλία στην τελετή.

Σε συνέντευξή του που πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο Κυριακή στο περιοδικό Jeune Afrique ο πρόεδρος Καγκάμε κατηγορεί για άλλη μια φορά τη Γαλλία ότι συμμετείχε στη γενοκτονία του 1994 που οδήγησε στο θάνατο 800.000 ανθρώπων, κυρίως Τούτσι.

Αναφερόμενος στο ποιος ευθύνεται για τη γενοκτονία ο πρόεδρος της Ρουάντας αναφέρθηκε "στο άμεσο ρόλο που έπαιξαν το Βέλγιο και η Γαλλία στην πολιτική προετοιμασία της γενοκτονίας και τη συμμετοχή της τελευταίας χώρας στην εκτέλεση" της γενοκτονίας. Κατηγόρησε τους Γάλλους στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση Turquoise, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1994 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη νότια Ρουάντα, ότι "ασφαλώς συνεργοί" αλλά και ότι διέπραξαν οι ίδιοι σφαγές.

Το Παρίσι έχει διαψεύσει πολλές φορές παρόμοιες κατηγορίες. Νωρίτερα σήμερα η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι νέες δηλώσεις του Καγκάμε "δεν συμβάλουν" στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης: Καταδικάστηκε απόστρατος αξιωματικός για τη γενοκτονία της Ρουάντα