ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση Ομπάμα για τις εκλογές στο Αφγανιστάν

Ικανοποίηση Ομπάμα για τις εκλογές στο Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε απόψε τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή ήταν "απαραίτητη για να διασφαλιστεί το δημοκρατικό μέλλον" της χώρας.


Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ομπάμα τονίζει ότι οι εκλογές αυτές, η πρώτη φορά που ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του Αφγανιστάν θα παραδώσει τη σκυτάλη σε έναν επίσης δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο είναι ουσιώδους σημασίας "για το δημοκρατικό μέλλον του Αφγανιστάν και για να συνεχιστεί η διεθνής βοήθεια προς τη χώρα".

"Βασιζόμαστε στις αφγανικές υπηρεσίες ότι θα εκτελέσουν καλά το καθήκον τους τις επόμενες εβδομάδες, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα", σημείωσε.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν συνεχάρη στον αφγανικό λαό για τη συμμετοχή του στις "ιστορικές" εκλογές που θα επιτρέψουν στη χώρα να γυρίσει σελίδα.

"Συγχαίρω τα εκατομμύρια των Αφγανών, ανδρών και γυναικών απ' όλη τη χώρα, που ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές με εντυπωσιακό ενθουσιασμό και υψηλά ποσοστά συμμετοχής", ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ράσμουσεν, χαρακτηρίζοντας "ιστορική στιγμή για το Αφγανιστάν" τη σημερινή εκλογική διαδικασία.

"Κάθε φωνή μετράει και ο καθένας είναι μια φωνή υπέρ της δημοκρατίας. Οι Αφγανοί, νέοι και γέροι, έδειξαν με σαφήνεια ότι είναι αποφασισμένοι να διαδραματίσουν ένα ρόλο στο μέλλον της χώρας τους αλλά επίσης έδειξαν ότι επιθυμούν ένα μέλλον βασισμένο στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας", υπογράμμισε.

Ο Ράσμουσεν πρόσθεσε ότι οι Αφγανοί μπορούν "να είναι υπερήφανοι για τις δυνάμεις ασφαλείας τους που έκαναν σημαντικό έργο για να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκλογών", σημειώνοντας ότι "για πρώτη φορά ανέλαβαν το σύνολο των επιχειρήσεων ασφαλείας έχοντας μόνο μια ελάχιστη επιμελητειακή υποστήριξη από την Isaf", τη διεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ.

"Πρόκειται για εκλογές που οργανώθηκαν πραγματικά από τους Αφγανούς, την ασφάλεια των οποίων είχαν οι Αφγανοί, για το μέλλον των Αφγανών", κατέληξε.

Η σημερινή διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθεί κάποιο σημαντικό επεισόδιο παρά τις απειλές των Ταλιμπάν ότι θα εξαπέλυαν επιθέσεις. Σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 50%, θα είναι δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των προεδρικών εκλογών του 2009, όταν είχε φτάσει στο 30%.

Τα πρώτα αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα γίνουν γνωστά στις 24 Απριλίου και εάν χρειαστεί θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων προέδρων στις 28 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν: Στο 58% η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές