ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν

Νιγηρία: Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε μία επίθεση που αποδίδεται στους κτηνοτρόφους Φουλάνι (πελ) κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης επικεφαλής κοινοτήτων στην πολιτεία Ζαμφάρα (βόρεια Νιγηρία), σύμφωνα με την αστυνομία.


Επιζώντες έκαναν λόγο για περισσότερους από 60 νεκρούς.

"Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας, Λάουαλ Αμπνταλάχι.

Το περιστατικό συνέβη χθες στην Γκαλαντίμα "στη διάρκεια μιας συνάντησης επικεφαλής κοινοτήτων και εκπροσώπων μαχητών αυτοάμυνας των πολιτειών Ζαμφάρα, Κέμπι, Καντούνα και Καστίνα", διευκρίνισε ο Αμπνταλάχι.

Οι συμμετέχοντες συζητούσαν την ακολουθητέα στρατηγική για την αντιμετώπιση των κλοπών ζώων όταν ένοπλοι Φουλάνι εισέβαλαν και άνοιξαν πυρ.
Οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στην περιοχή της σφαγής, δήλωσε ακόμη η αστυνομία.

Επιζώντες της επίθεσης έκαναν ωστόσο λόγο για 61 θανάτους από την επίθεση.

"Καταμετρήσαμε 61 πτώματα στον τόπο της επίθεσης, την περασμένη νύχτα, όπου πολλοί άνθρωποι ήταν τραυματισμένοι", διηγήθηκε ένας επιζών που είπε πως ονομάζεται Μπαμπαγκίντα.

Οι συγκρούσεις για θέματα που συνδέονται με την ιδιοκτησία γης είναι συχνές ανάμεσα σε μουσουλμάνους κτηνοτρόφους Φουλάνι και χριστιανικές κοινότητες εδώ και μία δεκαετία, κυρίως στο κέντρο της χώρας, που χωρίζεται ανάμεσα στον κυρίως μουσουλμανικό Βορρά και τον κυρίως χριστιανικό Νότο.

Στα μέσα Μαρτίου, περίπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον τριών χωριών στην πολιτεία Καντούνα (κέντρο) από ένοπλους άνδρες που έφεραν όπλα και ματσέτες. Η αστυνομία της πολιτείας είχε αρνηθεί να δώσει διευκρινίσεις για την προέλευση των επιτιθέμενων, ωστόσο ο τοπικός πληθυσμός, στην πλειονότητά τους χριστιανοί, κατηγόρησαν τους μουσουλμάνους κτηνοτρόφους Φουλάνι ως δράστες των επιθέσεων.

Οι βιαιότητες ανάμεσα σε κοινότητες γεωργών και κτηνοτρόφων στην κεντρική Νιγηρία έχουν προκαλέσει 10.000 θανάτους σε διάστημα είκοσι χρόνων, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Οι αρχηγοί των πελ διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για την απώλεια κτηνοτροφικής γης, κάτι που τροφοδοτεί τη εχθρότητα ανάμεσα στους μουσουλμάνους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς γείτονές τους.

Στη Νιγηρία, ο νόμος προβλέπει ότι οι κοινότητες των αυτοχθόνων έχουν περισσότερα δικαιώματα στις περιοχές όπου έχουν γεννηθεί, περιλαμβανομένης και μίας ευνοϊκής πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.

Οι Φουλάνι δηλώνουν θέματα συστηματικών διακρίσεων και οι συγκρούσεις διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία, με τη θρησκευτική πτυχή συχνά να κυριαρχεί στις περιοχές όπου οι αγρότες είναι κυρίως χριστιανοί.

Διαβάστε επίσης: Νιγηρία: Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση ενός καμικάζι